KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Mikotoksyny w kukurydzy z Ukrainy

Opublikowano 17.03.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego przesłała do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyniki badań kukurydzy sprowadzonej z Ukrainy. Choć większość parametrów jest w normie, to jednak znacznie przekroczony jest poziom mikotoksyn. Do tego doszedł jeszcze stęchły zapach...

mikotoksyny kukurydza z ukrainy

Mikotoksyny w kukurydzy z Ukrainy

- Nieprawdą jest, że kukurydza pochodząca z Ukrainy jest wolna od mikotoksyn. Rolnicy mają badania, które pokazują, iż przekroczenia występują w DON-paskowa dwukrotnie i więcej oraz zapach stęchły jest kukurydzy. Wnoszę o ponowne wnikliwe przebadanie kukurydzy pochodzącej z Ukrainy przez certyfikowane laboratoria pod kątem zawartości mikotoksyn, które są szkodliwe zarówno dla ludzi jak i zwierząt - poinformował Bronisław Węglewski, prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego.

Rolnicy z całej Polski alarmują, ze tania kukurydza z Ukrainy jest powodem, dla którego tak trudno jest dziś sprzedać własne zbiory w dobrej cenie. Wielokrotnie rolnicy zwracali się do ministerstwa rolnictwa, aby przebadać zboże przyjeżdżające zza wschodniej granicy. Wszystkie tego typu wnioski kończyły się odpowiedzią, ze badania są prowadzone i wszystko jest w porządku.

- Wnoszę o ponowne wnikliwe przebadanie kukurydzy pochodzącej z Ukrainy przez certyfikowane laboratoria pod kątem zawartości mykotoksyn, które są szkodliwe zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Wnoszę również, aby inspekcje sprawdziły kukurydzę, która jest już w magazynach - zwrócił się do ministerstwa prezes Węglewski. - Rolnicy mają wyniki badań, które pokazują, iż w analizach DON-metody paskowej występują przekroczenia normy – dwu-, a nawet wielokrotne. 

Z zamieszczonych przez izbę wyników badań widać także, że badana kukurydza ma stęchły zapach.

Czy ministerstwo rolnictwa podejmie interwencję w tej sprawie i przedstawi własne wyniki badań? Do sprawy na pewno będziemy powracać.

Fot. ŁIR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO