KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przepisy na wielkanocne słodkości od KGW "Koło na wesoło" w Wiadrowie

Opublikowano 24.03.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Wielkanoc nie może obyć się bez pysznych słodkości. KGW "Koło na wesoło" w Wiadrowie podzieliło się z nami przepisami na wielkanocną babkę serową oraz ciasto leśny mech z galaretką.

babka serowa

Babka wielkanocna serowa 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Nadzienie twarogowe:

  • 250 g białego sera (twarogu)
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 1/2 opakowania budyniu o smaku cytrynowym w proszku
  • 1 jajko

Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao, olej, mleko i jajka włóż do miski i dobrze wymieszaj. W drugiej misce dokładnie wymieszaj twaróg, cukier, jajka i połowę opakowania budyniu o smaku cytrynowym w proszku. Połowę masy kakaowej przełóż do silikonowej formy na babkę, potem ostrożnie dodaj twaróg, a na końcu drugą połowę ciemnego ciasta. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 35 do 40 minut - sprawdzaj wykałaczką. Gotową babkę wyłóż na talerz. Po ostudzeniu ciasto można polać dowolną polewą kakaową i udekorować wg uznania. Najlepiej kroić jak już ostygnie całkowicie. Z nadzieniem twarogowym jest idealnie wilgotna. Smacznego!


Autorem przepisu jest Dariusz Trybuła z Koła Gospodyń Wiejskich "Koło na wesoło" w Wiadrowie.
             

Ciasto “Wielkanocny leśny mech” z galaretką

leśny mech ciasto

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • ok. 550 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego, ekstraktu z wanilii lub esencji

Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Szpinak świeży z odrobiną oleju miksujemy na puree, mrożony rozmrażamy, lekko odsączamy i miksujemy na puree. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem i ekstraktem na puszystą i jasną masę. Stopniowo wlewamy niewielkim strumieniem olej, następnie po łyżce szpinak cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia (zbyt długie miksowanie spowoduje, że ciasto będzie cięższe). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 st. C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta tworząc kruszonkę do posypania na wierzch.

Składniki na krem budyniowy z bitą śmietaną:

  • 375 ml mleka
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 75 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • opcjonalnie: 20 ml słodkiej nalewki owocowej, amaretto, brandy lub wódki
  • 165 g śmietanki 30%
  • 1,5 średnio czubate łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie Śmietan-fix lub Śnieżki
  • 1 lub 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2-3 szklanki wody wrzącej
  • dodatkowo: opakowanie kolorowych drażetek

Wykonanie:

  1. Do 100 ml zimnego mleka dodać jajko, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i budyń waniliowy. Wszystko razem wymieszać mikserem. Pozostałe 275 ml mleka zagotować w większym garnku. Do wrzącego mleka wlewać powolnym strumieniem przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, przez cały czas energicznie mieszając, żeby nie było grudek.
  2. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia ściśle przylegała do powierzchni masy budyniowej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyło zmięknąć do dalszej obróbki.
  3. Gdy masa budyniowa całkiem wystygnie, śmietankę 30% włożyć na 15 minut przed rozpoczęciem ubijania do zamrażarki. Miskę oraz końcówki do ubijania również można schłodzić w zamrażarce lub lodówce. W międzyczasie masło w temperaturze pokojowej ubijać na wysokich obrotach przez ok. 7-8 minut, aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ubijać, aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodać alkohol i wymieszać - można nalewkę z rajskich jabłuszek, która nada masie świetny aromat i smak.
  4. Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijać mikserem na wysokich obrotach ze śmietan-fixem. Gdy śmietanka zacznie lekko gęstnieć, dodać cukier puder i ubijać dalej na sztywno. Ubitą śmietanę dodawać partiami do kremu budyniowego i ostrożnie wymieszać szpatułką.
  5. Galaretkę truskawkową rozpuścić w wodzie i gdy stężeje pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać je w krem. Trochę zostawić.
  6. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Trochę kremu dać na wierzch i posypać resztą galaretki i kruszonką z ciasta szpinakowego. Posypać kolorowymi drażetkami (efekt kolorowych pisanek). Ciasto schłodzić w lodówce.

Autorką przepisu jest Urszula Majkut z KGW "Koło na wesoło" w Wiadrowie. 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO