KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Żywienie bydła opasowego - białko rzepakowe

Opublikowano 28.03.2023 r.
Obecnie najbardziej cenionymi i rozpowszechnionymi paszami wysokobiałkowymi w żywieniu bydła opasowego są niezmienne: śruta poekstrakcyjna rzepakowa oraz makuch rzepakowy. Wszechstronność użytkowania pasz wysokobiałkowych rzepakowych spowodowana jest ich ogólną dostępnością oraz wysoką zawartością substancji odżywczych. Śruta rzepakowa oraz makuch rzepakowy, co prawda nieco się różnią od siebie z uwagi na różny proces technologiczny odzyskiwania oleju z nasion rzepaku, niemniej jednak obie są bardzo wartościowe i dobrze wykorzystywane przez bydło.

bydło opasowe

Żywienie bydła opasowego

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa, zaraz po sojowej, wyróżnia się jedną z najwyższych zawartości białka ogólnego, w przeliczeniu na kilogram suchej masy. Wartość ta może sięgać powyżej 40%. Śruta wypada gorzej, jeśli wziąć pod uwagę zawartość włókna, która jest dość wysoka. Jednakże przy karmieniu przeżuwaczy nie ma to istotnego znaczenia, ponieważ zwierzęta te świetnie sobie radzą z wyższą zawartością włókna w paszy dzięki wyspecjalizowanemu układowi pokarmowemu.

Zawartość substancji antyodżywczych

Jeszcze do niedawna żywienie bydła śrutą poekstrakcyjną rzepakową budziło wiele kontrowersji wśród hodowców, za sprawą zawartości w rzepaku wielu substancji szkodliwych lub źle wpływających na przebieg trawienia. Mowa tu o takich składnikach, jak: kwas erukowy, glukozynolany, taniny, fityniany oraz synapina. Jednakże dzisiejsze standardy rozwiewają te wątpliwości, ponieważ dopuszczają wykorzystywanie do produkcji oleju odmiany rzepaku 00. Wskaźnik ten sugeruje, że zawartość kwasu erukowego w oleju rzepakowym jest na bardzo niskim poziomie: rzędu 2-3%. Makuch rzepakowy zawiera trochę więcej kwasu erukowego, ze względu na inną technologię pozyskiwania oleju, w porównaniu do śruty poekstrakcyjnej rzepakowej. Jednak i tu kwas erukowy nie stanowi zagrożenia.

Dawki żywieniowe dla bydła opasowego

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa i makuch rzepakowy mają duże znaczenie w żywieniu buhajków i jałówek opasowych. W początkowej fazie opasu zawartość białka w dawce powinna kształtować się na poziomie 15-16%/kg s.m., natomiast w końcowej powinna wynosić 12-13%/kg s.m.

Zmniejszenie ilości białka wynika ze zmian w procesie odkładania białka i tłuszczu w okresie opasu. Młodsze zwierzęta odkładają więcej białka niż tłuszczu, dlatego na początku opasu w dawce żywieniowej ta zawartość jest podwyższona. Starsze zaczynają natomiast magazynować więcej tłuszczu niż białka, dlatego wysoki poziom białka w paszy jest nieuzasadniony, ponieważ organizm przeżuwacza po prostu nie wykorzysta tej nadmiarowej ilości. Dlatego wraz z wiekiem dawka białka powinna spadać, a zawartość energii wzrosnąć. Zależność ta będzie się różnie kształtować, w zależności od rasy i szybkości dojrzewania.

Jałówki i wolce zaczynają się szybciej otłuszczać, tak jak buhajki ras wcześnie dojrzewających, np. herefordy i angusy. Zwierzęta ras później dojrzewających, takie jak limousine i charolaise, później też zaczynają się otłuszczać, dlatego zawartość białka w paszy powinna być utrzymywana dłużej na wyższym poziomie.

 
Sylwester Burtka
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
POWIĄZANE TEMATY:żywienie bydła
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO