KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Leśne igliwie w kuchni

Opublikowano 26.03.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Niewielu z nas wie, że leśne igliwie może znaleźć zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale także w kuchni. Z tego też powodu  Lasy Państwowe proponują kuchnię pachnącą lasem. 

- Igliwie drzew leśnych może stanowić zdrowy i smaczny dodatek do różnych dań. Wystarczy 50 gram igliwia by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka. Ten surowiec ma szczególne znaczenie w okresie zimowym. Właśnie w tym czasie igliwie ma największe stężenie witaminy C, bogactwo olejków eterycznych, żywic czy garbników - poinformowały Lasy Państwowe. - Olejek sosnowy działa na układ pokarmowy przeciwzapalnie, wiruso- i bakteriobójczo, wspiera pracę żołądka i wątroby. Regularne picie wywarów z igieł sosny pozytywnie wpływa na samopoczucie, obniża poziom stresu i wspomaga regenerację przy przewlekłym zmęczeniu, zauważalnie wspiera odporność.


Jak się okazuje, wszystkie gatunki sosny, świerka oraz jodły mogą stanowić aromatyczny dodatek do dań i napojów. Powinniśmy pamiętać, by zbierać pędy i igliwie ze złamanych wiatrem gałęzi w formie świeżej cetyny. Cetyna to nic innego jak gałęzie obłamane przez wiatr lub wydrążone przez owada zwanego cetyńcem.


- Pod żadnym pozorem nie obłamujemy świeżych pędów drzew iglastych w lesie, szczególnie tych szczytowych, by nie wpłynąć negatywnie na wzrost i rozwój drzew - przestrzegają leśnicy.


Co zatem można przyrządzić w kuchni z wykorzystaniem igliwia? Okazuje się że można je wykorzystać zarówno do dania głównego, deseru czy napojów.


- Amatorzy grzybów mogą poeksperymentować, gotując tradycyjną zupę grzybową lub zupę z zimowych grzybów jadalnych (płomiennic, uszaków, boczniaków) z dodatkiem słusznej ilości drobno posiekanego igliwia drzew leśnych. Leśny aromat igieł oraz dodatek szyszkojagód jałowca nada zupie ciekawego smaku - doradzają eksperci z Lasów Państwowych .


Możemy też przyrządzić herbatę z darów lasu. Do jej przygotowania wykorzystać możemy świeże igliwie sosny czy świerka, ale też owoce dzikiej róży czy głogu, które zimą wiszą na krzakach lub wykorzystać owoce suszone. Ciekawym dodatkiem mogą być też czerwonawe, bezlistne pędy dzikich jeżyn i malin leśnych oraz kwiatostany leszczyny, olszy czy brzozy. Takie sezonowe herbaty są bogactwem witamin, minerałów i flawonoidów.

Przedstawmy przepis na znakomity deser czyli ,,miodek sosnowy'' polecany przez specjalistów z Lasów Państwowych.


Składniki:

  • 2 szklanki świeżych igieł sosny
  • pół szklanki owoców dzikiej róży
  • 1,5 litra wody
  • 300 g cukru
  • 1 cytryna

Przygotowanie:
Owoce róży i pokrojone igliwie zalewamy 1 litrem wrzącej wody, odstawiamy do ostygnięcia i rozdrabniamy blenderem. odstawiamy na 12 godzin, a następnie przecedzamy przez sito tak, by zatrzymało pestki i włoski z owoców róży.


Do przecedzonej mikstury dolewamy 0,5 litra wody i wsypujemy cukier. Gotujemy całość na wolnym ogniu do momentu zagęszczenia. Pod koniec odparowywania dodajemy sok z cytryny. Gorący syrop rozlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy na ciepło i stawiamy do góry nogami.
Leśny syrop jest ciemnobrązowy, ma delikatny aromat igieł, jest bardzo słodki z wyczuwalną nuta cytryny. Z powodzeniem można nim posmarować kanapkę czy posłodzić herbatę.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj