Cebula - nie tylko na przeziębienie

Cebula to jedno z najbardziej rozpowszechnionych warzyw na świecie – występuje w szerokiej gamie kolorów (jasnożółte, brunatne, czerwone, białe…) i smaków (od łagodnego po ostrzejsze). Przesądza o znakomitym smaku wielu potraw, wykorzystywana jest także jako lek i kosmetyk. Ostry smak i zapach zawdzięcza zawierającemu siarkę olejkowi eterycznemu, a prozdrowotne działanie przede wszystkim wysokiej zawartości witamin B, C, A i flawonoidów. Jednym z najpopularniejszych leków przygotowywanych na bazie cebuli jest pomocny przy przeziębieniach, kaszlu i grypie, syrop. Można stosować go także profilaktycznie, gdyż wzmacnia naszą odporność.
Jak przyrządzić syrop z cebuli?
Kroimy dwie lub trzy cebule w kostki (lub plasterki), które wkładamy do słoiczka lub salaterki. Następnie zasypujemy je dwiema łyżkami cukru lub jeszcze lepiej zalewamy płynnym miodem i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Syrop pije się 2-3 razy dziennie (najlepiej po posiłku) po jednej łyżce (dla dzieci lepsza będzie łyżeczka). Uwaga! Syrop z cebuli nie powinien być stosowany wieczorem, gdyż działa wykrztuśnie.
Właściwości cebuli
Częste spożywanie cebuli pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, wzmacnia kości. Warzywo to ma także właściwości moczopędne. Naukowcy podkreślają, że cebula korzystnie wpływa na przemianę cholesterolu w organizmie, a dzięki obecności flawonoidów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. W medycynie ludowej ceniono jej bakteriobójcze i dezyfenkujące właściwości. Z kolei okład przygotowany z miazgi świeżej cebuli polecano przy chorobach reumatycznych.
Cebula ma przynajmniej jedną wadę… po jej spożyciu w ustach pozostaje nieprzyjemny zapach. Mamy na to klika prostych i naturalnych sposobów. W przywróceniu świeżego oddechu pomoże zjedzenie natki pietruszki lub selera.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|