KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Wielkanocne przepisy od KGW w Klaskach "Czerwone Korale"

Opublikowano 30.03.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Koło Gospodyń Wiejskich w Klaskach – Czerwone Korale na wielkanocny obiad proponuje wiosenną zupę chrzanową, która będzie doskonałą alternatywą dla popularnego żurku. A co na deser? Gospodynie dzielą się z nami przepisem na ciasteczka "kruche jajeczka". Z pewnością ucieszą nie tylko najmłodszych. 

wielkanocne przepisy kgw

Zupa krem chrzanowy

Składniki:
    • 1 litr bulionu warzywnego 
    • 5 łyżek świeżo startego chrzanu
    • 5 szt. ziemniaków
    • 1 szt. cebuli
    • 1 szt. pora (tylko część jasna bez liści)
    • szczypta pieprzu, soli (najlepiej wędzonej)
    • śmietana 18% 3 łyżki
    • garść  tradycji
    • chochla uśmiechu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W bulionie gotujemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki,  por. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, aż do momentu uzyskania obłędnego zapachu, po czym pewnym ruchem przerzucamy ją do gotujących się warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy chrzan, najlepiej świeżo starty. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy blenderem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętając o chochli uśmiechu.  Na koniec koniecznie trzeba jeszcze okrasić zupę garścią tradycji. Podajemy z własnej produkcji grzankami, jajkiem lub kiełbaską.

 

Kruche jajeczka

Kruche jajeczka to propozycja ciasteczek  wielkanocnych, które ucieszą nie tylko najmłodszych. Doskonała alternatywa babeczek. Można nadać im kształty pisanek, zajączka czy kurczaczka i dekorować na różne sposoby. My polecamy kruche jajeczka dekorowane lukrem własnego wyrobu i naturalnym barwnikami.

Składniki:

  • 200 g margaryna (temp. pokojowa)
  • 150 g cukru
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki 
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
Podane  składniki wymieszać, a powstałe ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, aby odpoczęło, następnie jeszcze raz przerobić. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować. Z tak przygotowanego ciasta wycinać wedle uznania ciasteczka. Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. 

LUKIER

Lukier przygotuj z cukru pudru i świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Jest zdecydowanie lepszy i smaczniejszy, niweluje słodki smak, a nadaje lekko kwaśną nutkę. Natomiast do zrobienia barwników polecamy naturalne metody. I tak do :
    • uzyskania żółtego koloru polecamy kurkumę w proszku, 
    • zielony kolor uzyskamy z wyciśniętego soku szpinaku,
    •  do czerwonego koloru proponujemy użyć sok malinowy.
Pozyskane barwniki połącz z lukrem i teraz czerp przyjemność z dekorowania ciasteczek.

Smacznego świętowania życzy KGW w Klaskach "Czerwone Korale"! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO