Wielkanocne przepisy od KGW w Klaskach "Czerwone Korale"
Zupa krem chrzanowy
Składniki:
• 1 litr bulionu warzywnego
• 5 łyżek świeżo startego chrzanu
• 5 szt. ziemniaków
• 1 szt. cebuli
• 1 szt. pora (tylko część jasna bez liści)
• szczypta pieprzu, soli (najlepiej wędzonej)
• śmietana 18% 3 łyżki
• garść tradycji
• chochla uśmiechu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W bulionie gotujemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, por. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, aż do momentu uzyskania obłędnego zapachu, po czym pewnym ruchem przerzucamy ją do gotujących się warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy chrzan, najlepiej świeżo starty. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy blenderem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętając o chochli uśmiechu. Na koniec koniecznie trzeba jeszcze okrasić zupę garścią tradycji. Podajemy z własnej produkcji grzankami, jajkiem lub kiełbaską.
Kruche jajeczka
Kruche jajeczka to propozycja ciasteczek wielkanocnych, które ucieszą nie tylko najmłodszych. Doskonała alternatywa babeczek. Można nadać im kształty pisanek, zajączka czy kurczaczka i dekorować na różne sposoby. My polecamy kruche jajeczka dekorowane lukrem własnego wyrobu i naturalnym barwnikami.
Składniki:
- 200 g margaryna (temp. pokojowa)
- 150 g cukru
- 1 jajko od szczęśliwej kurki
- 400 g mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Podane składniki wymieszać, a powstałe ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, aby odpoczęło, następnie jeszcze raz przerobić. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować. Z tak przygotowanego ciasta wycinać wedle uznania ciasteczka. Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 minut.
LUKIER
Lukier przygotuj z cukru pudru i świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Jest zdecydowanie lepszy i smaczniejszy, niweluje słodki smak, a nadaje lekko kwaśną nutkę. Natomiast do zrobienia barwników polecamy naturalne metody. I tak do :
• uzyskania żółtego koloru polecamy kurkumę w proszku,
• zielony kolor uzyskamy z wyciśniętego soku szpinaku,
• do czerwonego koloru proponujemy użyć sok malinowy.
Pozyskane barwniki połącz z lukrem i teraz czerp przyjemność z dekorowania ciasteczek.
Smacznego świętowania życzy KGW w Klaskach "Czerwone Korale"!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|