Wiosenna kuracja chrzanowo-cebulowa
Chrzanowo-cebulowa kuracja dla włosów przetłuszczających się
Dolegliwość: włosy przetłuszczające się, łojotok, łupież
Działanie: wzmacnia, odżywia, zmniejsza i likwiduje łupież oraz przetłuszczanie się włosów
By zmniejszyć przetłuszczanie się włosów i zlikwidować łupież warto regularnie stosować kurację chrzanowo-cebulową.
Kawałek obranego korzenia chrzanu i średniej wielkości cebulę należy zmielić na drobną papkę w maszynce do mięsa lub rozdrobnić blenderem. Oba warzywa dokładnie wetrzeć w skórę głowy i we włosy. Nałożyć czepek kąpielowy i pozostać w nim około 20–30 minut. Następnie nadmiar wyczesać i umyć włosy delikatnym szamponem. Kurację przeprowadzać 2–3 razy w tygodniu. Gdy dolegliwość ustąpi, kurację przeprowadzać zapobiegawczo 1 raz w tygodniu.
Do kuracji zrób nalewkę
Wygodniejszym sposobem jest wcieranie w przetłuszczające się włosy nalewki chrzanowo-cebulowej.
By ją przygotować należy rozdrobnione warzywa wrzucić do słoja i zalać wódką lub rozcieńczonym spirytusem (maksymalnie 50%). Na pół szklanki warzyw użyć 1,5 szklanki alkoholu. Nalewkę pozostawić w zakręconym słoju do naciągnięcia na około 14 dni, najlepiej w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Gotową nalewkę wcierać we włosy i pozostawiać na skórze maksymalnie pół godziny.
Możesz dodać świeże zioła
Dla wzmocnienia działania do nalewki chrzanowo-cebulowej można włożyć kilka listków świeżej pokrzywy i skrzypu. To dwa zioła, które bardzo korzystnie działają na włosy. Można użyć suszonych lub świeżych roślin w zależności od dostępności.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |