Wyzwania technologiczne w uprawie truskawek
Nowe technologie w uprawie truskawek
W ostatnich latach również w uprawie truskawek jest dostępny rozległy wachlarz nowych technologii. Mogą one usprawnić proces produkcji tych owoców przez zmniejszenie nakładów i zwiększenie wydajności wielu prac wykonywanych nie tylko w gospodarstwie, lecz także poza nim. Uprawa truskawek dużo zyskała dzięki wdrożeniu najnowszych rozwiązań technologicznych, które mają bezpośredni wpływ na produkcję tych owoców. Nowe systemy pomogły rozwikłać wiele problemów związanych zwłaszcza ze zmieniającymi się zwyczajami konsumentów, okresem przydatności produktów do spożycia, dostępnością i przystępnością cenową siły roboczej oraz szeregiem praktyk agronomicznych.
Ostatnio branża truskawkowa stopniowo przestawiła się z konwencjonalnej produkcji w gruncie na uprawę w podłożach, w kontrolowanych warunkach. System ten zyskał popularność ze względu na potencjał sterowanych środowisk w zakresie ograniczania wpływu chorób przenoszonych przez glebę. Ponadto zapewnia on ochronę przed warunkami pogodowymi, szkodnikami i chwastami.
Uprawa truskawek jest bardzo pracochłonna, a rosnące nakłady i mała dostępność pracowników sprawiają, że robocizna jest jednym z największych kosztów ogólnych. Ta presja spowodowała wzrost zainteresowania i zapotrzebowania na zautomatyzowane technologie wspomagające zbiory.
Firmy, takie jak: Agrobot, Harvest Croo i Octinion pracują nad szeregiem nowych systemów robotycznych dla przemysłu truskawkowego, które działają autonomicznie lub półautonomicznie przy zbiorze owoców zarówno w produkcji polowej, jak i pod osłonami. Przykładowo, robot Rubion jest zaawansowanym ogniwem mechanizmu będącego obecnie na etapie komercjalizacji. Wyposażony jest w robotyczną rękę, która umożliwia delikatny zbiór truskawek uprawianych pod osłonami. Urządzenie zostało zaprojektowane i zbudowane przez belgijską firmę inżynierską Octinion. Korzystając z inteligentnych algorytmów widzenia maszynowego, jest ono w stanie ustalić, kiedy dana truskawka jest odpowiednia do zerwania, a następnie oderwać ją od łodygi, nie powodując żadnych szkód. Ten w pełni autonomiczny robot do zbierania truskawek w pomieszczeniach zamkniętych jest w stanie zrywać je, nie obijając ich. Wykorzystuje on kamery 3D do wykrywania dojrzałych owoców. Aby uniknąć uszkodzenia truskawek, wyposażony jest w miękki w dotyku chwytak. Maszyna jest w stanie zbierać jedną truskawkę co 3 sekundy.
Przykładem działań w kierunku usprawnienia procesu zbioru truskawek w uprawie konwencjonalnej jest skonstruowanie w pełni autonomicznego, zrobotyzowanego kombajnu Agrobot serii E. Może on zbierać owoce jednocześnie z dwóch rzędów roślin uprawianych w polu. W przeciwieństwie do innych tego typu urządzeń odcina truskawki nad kielichem, aby zapobiec ich uszkodzeniu. Dzięki tej maszynie wszystkie operacje, oprócz selekcjonowania i pakowania, są wykonywane automatycznie. Aby ochronić delikatne części jadalne przed zgnieceniem lub upadkiem, robot odcina je od szypułek dwoma cienkimi nożami. Koszyczek z gumowymi rolkami natychmiast wyłapuje owoce, umieszcza je na taśmie przenośnika i transportuje do strefy pakowania. Operatorzy od razu mogą przeprowadzać ich selekcję i rozkładanie na tacach.
Maszynę może obsługiwać jedna osoba, choć jest miejsce dla dwóch pracowników. Ramiona robota sterują nożami i koszyczkami używanymi do zbioru. Wykorzystujący kamery system wizyjny analizuje indywidualnie każdą truskawkę, sprawdza jej kształt i kolor, a następnie, gdy wykryje dojrzały egzemplarz, wydaje polecenie wykonania precyzyjnego cięcia. Automat ten może także wykonać zbiór z upraw prowadzonych pod osłonami, na rusztowaniach.
Podobnie działa zautomatyzowany system zbioru owoców firmy Harvest Croo Robotics. Urządzenie działa podobnie do Agrobota serii E, ale jednak nieco inaczej. Wykorzystuje ono bowiem łopatki, którymi przyciska liście, eksponując truskawki. Następnie chwytaki łapią za nie i ukręcają. Dzięki temu owoce są pozbawione szypułek i łodyg. Robot ten pracuje na kilku rzędach jednocześnie i prowadzi zbiór za pomocą mechanicznego ramienia. Wykorzystywane jest ono ponadto do przytrzymywania liści, aby odsłonić owoce, które potem poddaje się skanowaniu za pomocą szeregu różnych czujników w celu określenia stopnia ich dojrzałości. Następnie są zbierane i umieszczane na tacach do pakowania, po czym wysyła się je do pakowalni.
Postęp, jaki dokonał się w uprawie truskawek, jest ogromny. Z uwagi na to, rodzi się też wiele pytań związanych z wdrażaniem nowoczesnych
technologii. Wątpliwości te dotyczą finansowej i ekologicznej strony takich zmian. Aby zastosowanie robota udało się ekonomicznie uzasadnić, konieczna będzie jeszcze większa koncentracja upraw, co niesie za sobą określone konsekwencje społeczne i środowiskowe. Z dotychczasowych doświadczeń jednoznacznie wynika, że prawie zawsze są to następstwa negatywne. Rozwój techniki z jednej strony likwiduje lub minimalizuje pewne problemy, jednak generuje inne, często nieprzewidywalne w momencie wprowadzania nowych technologii i trudne do oceny, jeśli chodzi o ich skutki i skalę. Jednocześnie historia pokazuje, że od postępu technologicznego nie da się uciec, bo jest on nieodłącznym elementem rozkwitu cywilizacji. Co przyniesie przyszłość...? Czas pokaże.
Zbigniew Łaptuta
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|