KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

3 sposoby na eko dietę - sprawdź, jak gotować ekologicznie

Opublikowano 26.04.2023 r.
Prowadzenie stylu życia, który będzie przyjazny środowisku naturalnemu, opiera się również na przestrzeganiu podstawowych zasad związanych z przygotowywaniem posiłków. Ważne, aby wybierać produkty odpowiedniej jakości, a jednocześnie gotować mądrze, oszczędzając energię i wodę. Oto 3 sposoby na ekologiczne przygotowywanie posiłków każdego dnia.

 

 

Wybór produktów ekologicznych

Podstawową zasadą, jakiej należy przestrzegać, chcąc gotować ekologicznie, jest wybór odpowiednich produktów żywnościowych. To one powinny stanowić bazę naszego codziennego jadłospisu, jednocześnie wspomagając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Produkty ekologiczne warto kupować w sprawdzonych sklepach, oferujących wyłącznie towary najwyższej jakości, spełniające wszelkie normy i standardy. Wbrew pozorom nie wszystkie artykuły żywnościowe "bio" czy "eko" wpisując się w ideę ochrony planety. Poszukując odpowiednich produktów, warto więc odwiedzić sklep internetowy, w którym znajdziemy makarony, soki czy nawet słodycze. Składniki te mogą stanowić element dań obiadowych, lecz niektóre będą także pełnowartościową przekąską.

Mądre gotowanie z minimalną ilością wody i energii elektrycznej

Ekologiczne gotowanie to nie tylko dobór właściwych składników, lecz również umiejętność prawidłowej ich obróbki. Warto wybierać składniki, które nie wymagają długiego gotowania czy pieczenia. Dobrym przykładem są ekologiczne warzywa i owoce, które można spożywać na surowo. Jeśli jednak musimy poddać składniki dań obróbce, postarajmy się używać jak najmniej wody. Właściwą praktyką jest również wyłącznie piekarnika, jeszcze zanim potrawa będzie w pełni gotowa i pozostawienie jej w środku. Pod wpływem działania gorącego powietrza w kilkanaście minut będzie nadawała się do spożycia, my natomiast zaoszczędzimy sporo energii elektrycznej. W przypadku, gdy gotujemy, zawsze pamiętajmy o używaniu pokrywek na garnki. Taka praktyka również pozwala generować oszczędności, będąc przyjazna środowisku naturalnemu. 

Przygotowywanie jednorazowo większych porcji dań

Gotowanie wymaga zużycia sporych ilości wody i energii elektrycznej, jednak trudno wyobrazić sobie spożywanie wyłącznie nieprzetworzonych składników. Niektóre z nich, takie jak makarony czy kasze, trzeba poddać obróbce. Niemniej jednak możemy przygotować jednorazowo większą ilość potrawy, tak aby spożywać ją przez kolejne 2-3 dni. Rozwiązanie to wydaje się praktyczne, lecz zarazem monotonne, dlatego większość osób z niego rezygnuje. Tymczasem niepozorny makaron, ryż czy kaszę można wykorzystać na wiele sposobów. Pierwszego dnia dodajemy do nich mięso, drugiego warzywa, a trzeciego spożywamy na słodko - dzięki temu unikniemy monotonii na naszych talerzach. Alternatywnym rozwiązaniem jest też mrożenie przygotowanych w większych ilościach potraw. Tutaj jednak trzeba przestrzegać pewnej zasady dotyczącej samego rozmrażania. Otóż danie wyciągamy z zamrażalnika wcześniej, tak aby mogło się w pełni rozmrozić. Pozwoli to zużyć mniej energii elektrycznej na jego ogrzanie. Pamiętajmy, aby nie rozmrażać potraw, a zwłaszcza mięsa poza lodówką. Temperatura pokojowa nie jest bowiem dla niego odpowiednia. Sprzyja namnażaniu bakterii, które mogą być groźne dla zdrowia. 

Sprawdź ekologiczne produkty spożywcze od sklepu BioBabalscy!

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO