Choroby zbóż wiosną – co warto wiedzieć?
Nic zatem dziwnego, że nadrzędnym celem rolników jest jak najszybsze zatrzymanie infekcji chorobotwórczych i ich wyniszczenie. Aby jednak było to możliwe, trzeba wiedzieć, jakie choroby zbóż ozimych zagrażają uprawom w okresie wiosennym, jakie są ich objawy oraz w jaki sposób skutecznie z nimi walczyć.
Choroby zbóż wiosną – na co możemy trafić?
Wieloletnie obserwacje i lustracje upraw wczesną wiosną pozwalają ustalić, jakie choroby dają objawy najwcześniej, jaka jest ich szkodliwość dla ilości i jakości plonu, i w związku z tym – w którym momencie przystąpić do ich zwalczania.
Najgroźniejsze choroby zbóż:
- septorioza paskowana liści pszenicy,
- grupa chorób powodowanych przez Fusarium,
- septorioza plew pszenicy,
- mączniak prawdziwy,
- brunatna plamistość liści (DTR),
Choroby wywołane przez grzyby z rodzaju Fusarium to między innymi:
- zgorzel siewek,
- pleśń śniegowa,
- fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni,
- fuzarioza kłosów.
Przyczyny pojawienia się chorób w uprawach
Choroby w uprawach oraz ich nasilenie w dużej mierze zależą od warunków atmosferycznych. Może je też spowodować niewłaściwe zmianowanie, zbyt obfite nawożenie, monokultura oraz niedokładne przygotowanie gleby pod uprawę poprzez stosowanie uproszczeń w uprawie roli.
Na przykład niektóre choroby zbóż ozimych rozwijają się bardzo szybko, gdy jesień jest ciepła i wilgotna, zima łagodna, a wiosna również wilgotna. Wtedy zboża są najbardziej podatne na porażenie, często źródłem infekcji jest gleba.
Na rozprzestrzenianie się chorób zbóż mają wpływ także resztki pożniwne pozostawione na powierzchni pola lub niezagospodarowane i samosiewy, będące rezerwuarem wielu chorób. Pozostawienie ich na polu lub niedokładne usunięcie może sprawić, że nowa uprawa zostanie zainfekowana.
Jak zwalczać choroby?
Aby dobrze radzić sobie z chorobami w uprawach zbóż ozimych, bardzo ważne jest wczesne rozpoznanie objawów tych chorób i jak najszybsze zastosowanie odpowiednich środków ochrony roślin.
W tym celu należy:
- przeprowadzać częste lustracje plantacji (najlepiej co 3-4 dni),
- znać charakterystykę wysianej odmiany oraz jej odporność na konkretne choroby,
- znać objawy chorób, które mogą wystąpić na roślinie, by szybko je rozpoznać,
- dobrać odpowiedni preparat, przeznaczony do danej choroby i dla danej grupy upraw.
Na rynku dostępnych jest wiele środków ochrony roślin, które mają za zadanie zarówno zapobiegać rozprzestrzenianiu się infekcji, jak i zwalczyć już istniejącą na porażonych roślinach.
Zawsze jednak warto szukać sposobów, które pozwolą maksymalnie obniżyć ryzyko wystąpienia chorób w zbożach ozimych na wiosnę.
Zaliczamy do nich odpowiednie metody agrotechniczne, a więc wykonanie podorywki, głębokiej orki, odpowiednie nawożenie azotem oraz wybranie zdrowego i kwalifikowanego materiału siewnego. Istotne jest także zagospodarowanie wszelkich resztek pożniwnych i zwalczenie samosiewów, które również mogą przenosić choroby na zboża.
Więcej o resztkach pożniwnych: https://agrobiotics.com/resztki-pozniwne/
Dla rolników dbających o zrównoważony rozwój i preferujących naturalne rozwiązania ciekawą opcją mogą być preparaty mikrobiologiczne od AgroBiotics. Są one przeznaczone dla rolników prowadzących uprawy w sposób konwencjonalny oraz dla rolnictwa ekologicznego.
Po aplikacji Arcton WG lub BioRace SL odbudowywany jest naturalny system odporności roślin. Pozwala na ograniczenie stosowania syntetycznych rozwiązań w postaci środków ochrony roślin z grupy fungicydów. Mogą być stosowane we wszystkich gatunkach zbóż ozimych i jarych.