Natka pietruszki ma moc!
Skąd właściwie pochodzi natka?
To zioło śródziemnomorskie o pięknym, soczystym, zielonym kolorze. W historii znana jest od więcej niż 2000 lat – wtedy to właśnie pojawiła się na ziemiach dzisiejszych krajów Morza Śródziemnego i z tamtego czasu pochodzą o niej pierwsze wzmianki.
- Pietruszka to skarbnica witamin. Już tylko 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki zapewnia ponad 50% zapotrzebowania na witaminę A, 150% na witaminę K i 60% na witaminę C. Właśnie ze względu na witaminę C jest tak znana i ceniona – to najlepsze źródło witaminy C, znacznie lepsze od cytryny czy pomarańczy. Zatem szczególnie gdy jesteśmy przeziębieni, cierpimy na obniżoną odporność lub czujemy się ospali i osłabieni po zimie – natka pietruszki zastąpi lekarstwa i suplementy z apteki.
- Witamina K zawarta w natce jest dobra dla naszych kości i zębów, witamina C działa przeciwzapalnie i wspomaga odporność całego organizmu. Natka pietruszki jest także wspaniałym źródłem beta karotenu, mającego zdolności antyoksydacyjne, zwalczającego wolne rodniki i działającego przeciwstarzeniowo.
- Natka pietruszki uśmierza też ból – dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Ponieważ jest też znakomitym źródłem żelaza, rekomenduje się osobom osłabionym, cierpiącym na anemię. Dlatego warto ją dodawać do wszystkiego, co mamy na talerzu.
- Istnieją również badania mówiące o właściwościach antynowotworowych natki pietruszki. Naukowcy donoszą, że może hamować nawet rozwój raka. Substancje zawarte w natce działają na kilka sposobów – dzięki zawartości antyoksydantów zwalczają wolne rodniki, chronią nasze DNA przed złymi mutacjami genetycznymi i zatrzymują migrację oraz namnażanie się komórek rakowych w naszym organiźmie.
- Natka jest też świetna dla diabetyków – badania pokazały, że jedzenie natki może o 26% zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
- Natka pomoże też w walce z niestrawnością – dzięki olejkom eterycznym łagodzi wzdęcia i dolegliwości związane z układem pokarmowym. Poprawia też trawienie i przyspiesza metabolizm – dlatego odchudzając się również nie powinniśmy o niej zapominać.
Jak używać natki?
Tak naprawdę powinniśmy i możemy dodawać ją do wszystkiego – posypywać nią kanapki, jogurty, twarożki. Dodawać do dań z jajek, sypać na zupy, do drugiego dania, zastosować natki i sposobów jej użycia w kuchni jest nieskończenie wiele – wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Niektórzy narzekają na jej smak i aromat – na to rozwiązanie jest tylko – trening czyni mistrza. Trzeba bo prostu przyzwyczaić się do jej smaku. Ale nie jest to trudne – im częściej będziemy jej używać, tym szybciej nie będziemy móc już się bez niej obyć.
Dzieciom można przemycić natkę w koktajlach, zmiksowanych zupach, pesto. Świetnym sposobem jest także sypanie natki na ziemniaki i używanie jej do kotletów mielonych, potraw z mielonego mięsa, placków, zapiekanek, kotletów czy pasztetów.
W drugiej części artykułu przedstawimy Wam kilka inspirujących przepisów z natką pietruszki w roli głównej.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|