Czas na monitoring chowacza podobnika
Eksperci Instytutu Ochrony Roślin stwierdzili,że w naczyniach żółtych oraz za pomocą metody czerpakowania odłowiono pierwsze chrząszcze chowacza podobnika.
- Najliczniejszy nalot tego agrofaga ma miejsce w temperaturze około 20°C. Na początku samice prowadzą żer uzupełniający na liściach, następnie wygryzają niewielkie otwory w młodych łuszczynach, w których składają zwykle jedno jajo - przypominają eksperci od ochrony roślin. - Otwory wygryzione przez chowacza mogą zostać wykorzystane przez pryszczarka kapustnika do składania jaj, co zdecydowanie zwiększa powodowane straty.
Próg ekonomicznej szkodliwości dla chowacza podobnika: 1 chrząszcz na 1 roślinie, a w przypadku licznego wystąpienia pryszczarka kapustnika 1 chrząszcz na 2 rośliny.
Z wielu regionów informowani jesteśmy o dużych pojawach słodyszka rzepakowego. Słodyszek także nie lubi chłodu, ale w niekorzystnych warunkach atmosferycznych może powodować większe spustoszenia niż w przypadku ciepłej pogody. Tam, gdzie jeszcze obserwujemy fazę pączkowania, która z powodu chłodów przedłuża się, szkody mogą być bardzo duże - uszkodzone pąki najpierw żółkną, usychają i następnie odpadają, a pozostają jedynie szypułki kwiatowe. Gdy jednak rośliny znajdują się już w okresie kwitnienia przy niewielkiej liczebności szkodników straty duże nie są. Larwy słodyszka odżywiają się nektarem i pyłkiem kwiatowym.
Próg ekonomicznej szkodliwości dla słodyszka rzepakowego to 1-2 chrząszcze na 1 roślinie w fazie zwartego kwiatostanu BBCH 50-52 i 3-5 chrząszczy na 1 roślinie w fazie luźnego kwiatostanu BBCH 55-59.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|