Odkryj z nami miód manuka

Miód manuka
Manuka to miód jednoodmianowy, co oznacza, że pszczoły zebrały nektar w większości z jednej rośliny. Często nazywa się go „płynnym złotem” ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Wyróżnia się intensywnym smakiem. Ma bardzo bogaty skład chemiczny. Stosowany jest w przypadku wielu dolegliwości, np. wspomaga leczenie owrzodzeń, stanów zapalnych skóry, aft, a także łagodzi skutki zapalenia śluzówki jamy ustnej. Bardzo dobrze sprawdza się, jako substancja wspierająca gojenie odleżyn i ran.
Osoby borykające się z trądzikiem lub bliznami po leczeniu także powinny zastanowić się nad wykorzystaniem miodu manuka w codziennej pielęgnacji. Taki rodzaj okładu pomaga zwalczać patogeny odpowiedzialne za stany zapalne skóry. Wpływa on również na jej nawilżenie, tworząc odpowiednie warunki do gojenia się ran i blizn. Można go stosować w przypadku rozległego trądziku zaskórnikowo-grudkowego oraz trądziku różowatego.
Znamiennym osiągnięciem jest opracowanie przez Petera Molana, na bazie miodu manuka, zestawu różnych opatrunków, którymi leczono trudno gojące się rany u cukrzyków. Produkt wykorzystuje się również jako „osłonę” przy cewnikowaniu, ponieważ minimalizuje ryzyko zapalenia układu moczowego. Ponadto ten rodzaj miodu zaleca się do stosowania w diecie przy wrzodach żołądka.
Miód manuka na gardło i przeziębienie
Warto przypomnieć, że przeziębienie leczy się objawowo. W łagodzeniu jego symptomów miód manuka świetnie sobie radzi. Słynie on między innymi z właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych. Jest bardzo pomocny w zwalczaniu dopadającego nas często jesienią wirusa grypy. Wspomaga leczenie uporczywego kataru, można go stosować w irygacji zatok, działa również łagodząco w przypadku zapalenia błony śluzowej gardła.
Kanadyjscy uczeni dowiedli, że już 3-miesięczna kuracja zatok, w postaci irygacji roztworem miodu manuka, jest efektywniejsza niż tradycyjne leki.
Stosowanie przy bólu gardła i przeziębieniu:
Zalecana dawka miodu dla dorosłych to porcja podawana trzy razy dziennie, dla dzieci jest mniejsza – od 1 do 2 łyżeczek na dzień. Najlepiej przyjmować go na czczo, pół godziny przed jedzeniem. Można też wypić w postaci płynnej, po wymieszaniu z wodą.
Trzeba tylko pamiętać, że temperatura wody nie może przekraczać 60°C, ponieważ w wyższej miód traci wiele właściwości prozdrowotnych. Manuka może być stosowany cały rok, a szczególnie jest zalecany w sezonie jesienno-zimowym. Miód jest bezpieczny do spożycia w ilości do 500 mg dziennie. Mimo wielu zalet jest jednak kaloryczny.
Zastosowanie w leczeniu innych chorób
Miód manuka ma szerokie i dobroczynne zastosowanie prozdrowotne. Badania pozwoliły na stworzenie listy aż 6 grup chorób i dolegliwości, w których może być wykorzystany:
1) układ immunologiczny: bóle głowy, gorączka, ogólne osłabienie i złe samopoczucie
2) układ moczowy: kamica nerkowa, zapalenie dróg moczowych
3) układ oddechowy: angina, astma, zapalenie zatok, grypa, kaszel, chrypka, katar, suchość gardła, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc
4) układ pokarmowy: kolki jelitowe, mdłości, niestrawność, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego
5) skóra: czyraki, ropnie, egzema, AZS – atopowe zapalenie skóry, grzybica skóry, liszaj, łojotok, łupież, łuszczyca, odleżyny, oparzenia, opryszczka wargowa, odmrożenia, ukąszenia i użądlenia owadów, zadrapania i skaleczenia, zapalenie piersi (sutka gruczołu mlekowego)
6) pozostałe: ból i zapalenie ucha, bóle reumatyczne, jęczmień na oku, zapalenie spojówek, osad i kamień nazębny, krwawiące dziąsła, próchnica,
zapalenie śluzówki jamy ustnej (np. afty, pleśniawki), profilaktyka nowotworowa – wsparcie leczenia onkologicznego, m.in.: raka piersi czy jelita grubego.
Preparaty sporządzone na bazie miodu manuka nie powinny być podawane dzieciom poniżej 1. roku życia, ponieważ mogą zawierać przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum, które w przypadku niemowląt powodują zatrucie jadem kiełbasianym. Z kolei dla diabetyków jest on niebezpieczny z tego względu, że posiada wysoki indeks glikemiczny. Miodu manuka unikać muszą też osoby uczulone na jad owadów błonkoskrzydłych i na produkty pszczelego pochodzenia.
Ciekawostka: Antybakteryjne działanie miodu manuka powoduje, że można go spożywać po umyciu zębów.
Miód manuka to prawdziwie dobro natury. Stanowi suplement zróżnicowanej diety i wspomaga działanie antybiotyków. Preparaty na jego bazie można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Opatrunki z miodem manuka używane są w leczeniu trudno gojących się ran. W swojej domowej spiżarni warto mieć słoiczek takiego specyfiku. To jedyny w swoim rodzaju produkt pszczeli na świecie. Regularnie stosowany, dostarczy organizmowi to, co najwartościowsze.
Marta Szymańska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
![]() Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|