KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Odkryj z nami miód manuka

Opublikowano 09.05.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Ten wyjątkowy miód pochodzi z Nowej Zelandii i Australii – to właśnie tam rośnie zielony krzew herbaciany o nazwie manuka. Na przełomie wiosny i lata kwitną na nim białe, różowe lub czerwone kwiaty.

miód manuka

Miód manuka 

Manuka to miód jednoodmianowy, co oznacza, że pszczoły zebrały nektar w większości z jednej rośliny. Często nazywa się go „płynnym złotem” ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Wyróżnia się intensywnym smakiem. Ma bardzo bogaty skład chemiczny. Stosowany jest w przypadku wielu dolegliwości, np. wspomaga leczenie owrzodzeń, stanów zapalnych skóry, aft, a także łagodzi skutki zapalenia śluzówki jamy ustnej. Bardzo dobrze sprawdza się, jako substancja wspierająca gojenie odleżyn i ran.

Osoby borykające się z trądzikiem lub bliznami po leczeniu także powinny zastanowić się nad wykorzystaniem miodu manuka w codziennej pielęgnacji. Taki rodzaj okładu pomaga zwalczać patogeny odpowiedzialne za stany zapalne skóry. Wpływa on również na jej nawilżenie, tworząc odpowiednie warunki do gojenia się ran i blizn. Można go stosować w przypadku rozległego trądziku zaskórnikowo-grudkowego oraz trądziku różowatego.

Znamiennym osiągnięciem jest opracowanie przez Petera Molana, na bazie miodu manuka, zestawu różnych opatrunków, którymi leczono trudno gojące się rany u cukrzyków. Produkt wykorzystuje się również jako „osłonę” przy cewnikowaniu, ponieważ minimalizuje ryzyko zapalenia układu moczowego. Ponadto ten rodzaj miodu zaleca się do stosowania w diecie przy wrzodach żołądka.

Miód manuka na gardło i przeziębienie

Warto przypomnieć, że przeziębienie leczy się objawowo. W łagodzeniu jego symptomów miód manuka świetnie sobie radzi. Słynie on między  innymi z właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych. Jest bardzo pomocny w zwalczaniu dopadającego nas często jesienią wirusa grypy. Wspomaga leczenie uporczywego kataru, można go stosować w irygacji zatok, działa również łagodząco w przypadku zapalenia błony śluzowej gardła.

Kanadyjscy uczeni dowiedli, że już 3-miesięczna kuracja zatok, w postaci irygacji roztworem miodu manuka, jest efektywniejsza niż tradycyjne leki.

Stosowanie przy bólu gardła i przeziębieniu:
Zalecana dawka miodu dla dorosłych to porcja podawana trzy razy dziennie, dla dzieci jest mniejsza – od 1 do 2 łyżeczek na dzień. Najlepiej przyjmować go na czczo, pół godziny przed jedzeniem. Można też wypić w postaci płynnej, po wymieszaniu z wodą.

Trzeba tylko pamiętać, że temperatura wody nie może przekraczać 60°C, ponieważ w wyższej miód traci wiele właściwości prozdrowotnych. Manuka może być stosowany cały rok, a szczególnie jest zalecany w sezonie jesienno-zimowym. Miód jest bezpieczny do spożycia w ilości do 500 mg dziennie. Mimo wielu zalet jest jednak kaloryczny.

Zastosowanie w leczeniu innych chorób

Miód manuka ma szerokie i dobroczynne zastosowanie prozdrowotne. Badania pozwoliły na stworzenie listy aż 6 grup chorób i dolegliwości, w których może być wykorzystany:
1) układ immunologiczny: bóle głowy, gorączka, ogólne osłabienie i złe samopoczucie
2) układ moczowy: kamica nerkowa, zapalenie dróg moczowych
3) układ oddechowy: angina, astma, zapalenie zatok, grypa, kaszel, chrypka, katar, suchość gardła, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc
4) układ pokarmowy: kolki jelitowe, mdłości, niestrawność, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego
5) skóra: czyraki, ropnie, egzema, AZS – atopowe zapalenie skóry, grzybica skóry, liszaj, łojotok, łupież, łuszczyca, odleżyny, oparzenia, opryszczka wargowa, odmrożenia, ukąszenia i użądlenia owadów, zadrapania i skaleczenia, zapalenie piersi (sutka gruczołu mlekowego)
6) pozostałe: ból i zapalenie ucha, bóle reumatyczne, jęczmień na oku, zapalenie spojówek, osad i kamień nazębny, krwawiące dziąsła, próchnica,
zapalenie śluzówki jamy ustnej (np. afty, pleśniawki), profilaktyka nowotworowa – wsparcie leczenia onkologicznego, m.in.: raka piersi czy jelita grubego.

Preparaty sporządzone na bazie miodu manuka nie powinny być podawane dzieciom poniżej 1. roku życia, ponieważ mogą zawierać przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum, które w przypadku niemowląt powodują zatrucie jadem kiełbasianym. Z kolei dla diabetyków jest on niebezpieczny z tego względu, że posiada wysoki indeks glikemiczny. Miodu manuka unikać muszą też osoby uczulone na jad owadów błonkoskrzydłych i na produkty pszczelego pochodzenia.

Ciekawostka: Antybakteryjne działanie miodu manuka powoduje, że można go spożywać po umyciu zębów.
Miód manuka to prawdziwie dobro natury. Stanowi suplement zróżnicowanej diety i wspomaga działanie antybiotyków. Preparaty na jego bazie można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Opatrunki z miodem manuka używane są w leczeniu trudno gojących się ran. W swojej domowej spiżarni warto mieć słoiczek takiego specyfiku. To jedyny w swoim rodzaju produkt pszczeli na świecie. Regularnie stosowany, dostarczy organizmowi to, co najwartościowsze.

 
Marta Szymańska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO