KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Wybierajmy polskie produkty mleczarskie!

Opublikowano 14.05.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Polska Izba Mleka zachęca do wspierania rodzimego przemysłu mleczarskiego,. Zdaniem przedstawicieli izby, ciągle jemy za mało przetworów mlecznych. Tymczasem sytuacja na rynku mleka nie jest dobra, a ceny mleka w skupie od wielu tygodni systematycznie spadają.

- Spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce pozostaje wciąż na niskim poziomie.   Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia osoby dorosłe powinny spożywać minimum 2 porcje produktów mlecznych dziennie - przekonuje Polska Izba Mleka. - Głównym powodem, dla którego powinniśmy włączyć do diety mleko i produkty mleczne jest zawartość dobrze przyswajalnego wapnia. Szklanka mleka zawiera 1/4 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na wapń, ilość tę można zastąpić szklanką jogurtu lub kefiru, 2 plasterkami żółtego sera, kostką sera twarogowego, 2 opakowaniami twarożku ziarnistego lub 2 opakowaniami serka homogenizowanego. 


W swojej diecie warto też uwzględnić produkty fermentowane zarówno tradycyjne (mleko zsiadłe, jogurt, kefir, maślanka) jak i te nowej generacji (biojogurty, mleko acidofilne), które w swoim składzie zawierają szczepy bakterii o udokumentowanych właściwościach probiotycznych.
- W sklepie podczas dokonywania decyzji zakupowych zachęcamy do zwracania uwagi na skład i kraj pochodzenia produktu. Wybierajmy polskie produkty mleczarskie, które powstają w najwyższej jakości mleka - zachęca PIM


Wybieranie polskich produktów mleczarskim ma także drugą stronę - od kilku tygodni informowani jesteśmy o spadkach cen mleka w skupie. Analitycy ekonomiczni mówią nawet o zachwianiu relacji między cenami produktów mleczarskich a ceną skupu surowca. W marcu przeciętna cena skupu mleka (za GUS) wyniosła 2,23 zł/l i była wyższa o 13% w relacji rocznej, choć w stosunku do grudnia 2022 roku zmalała o ok. 19%. Jednocześnie ceny niektórych produktów mleczarskich były wyraźnie niższe.


Na rynku produktów mleczarskich widoczny jest kryzys gospodarczy i fakt, że zmniejszyła się siła nabywcza konsumentów - potocznie mówiąc, konsumenci zaczęli oszczędzać na żywności.


- Istnieje duże prawdopodobieństwo obniżek cen skupu mleka w kolejnych miesiącach. Szacujemy, że przeciętna cena skupu mleka w Polsce w 2023 zmniejszy się o 10-15% r/r, tj. bardziej niż przewidywaliśmy na koniec 2022 - poinformowali ekonomiści Banku PKO BP. - Kluczowe dla kształtowania się cen będą czynniki popytowe. Z jednej strony spowolnienie gospodarcze i spadek siły nabywczej konsumentów mogą oddziaływać na spadki cen skupu, podobnie jak spadek presji kosztów (pasze i nawozy), która tłumi spadek opłacalności produkcji mleka. 


Jest też odrobina optymizmu. Ekonomiści PKO BP zauważają, że możliwy jest wzrost popytu na rynkach zewnętrznych, przede wszystkim na rynku chińskim i to może ograniczyć skalę spadków. Prognozowany jest także spadek produkcji w UE.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO