Wybierajmy polskie produkty mleczarskie!
- Spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce pozostaje wciąż na niskim poziomie. Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia osoby dorosłe powinny spożywać minimum 2 porcje produktów mlecznych dziennie - przekonuje Polska Izba Mleka. - Głównym powodem, dla którego powinniśmy włączyć do diety mleko i produkty mleczne jest zawartość dobrze przyswajalnego wapnia. Szklanka mleka zawiera 1/4 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na wapń, ilość tę można zastąpić szklanką jogurtu lub kefiru, 2 plasterkami żółtego sera, kostką sera twarogowego, 2 opakowaniami twarożku ziarnistego lub 2 opakowaniami serka homogenizowanego.
W swojej diecie warto też uwzględnić produkty fermentowane zarówno tradycyjne (mleko zsiadłe, jogurt, kefir, maślanka) jak i te nowej generacji (biojogurty, mleko acidofilne), które w swoim składzie zawierają szczepy bakterii o udokumentowanych właściwościach probiotycznych.
- W sklepie podczas dokonywania decyzji zakupowych zachęcamy do zwracania uwagi na skład i kraj pochodzenia produktu. Wybierajmy polskie produkty mleczarskie, które powstają w najwyższej jakości mleka - zachęca PIM
Wybieranie polskich produktów mleczarskim ma także drugą stronę - od kilku tygodni informowani jesteśmy o spadkach cen mleka w skupie. Analitycy ekonomiczni mówią nawet o zachwianiu relacji między cenami produktów mleczarskich a ceną skupu surowca. W marcu przeciętna cena skupu mleka (za GUS) wyniosła 2,23 zł/l i była wyższa o 13% w relacji rocznej, choć w stosunku do grudnia 2022 roku zmalała o ok. 19%. Jednocześnie ceny niektórych produktów mleczarskich były wyraźnie niższe.
Na rynku produktów mleczarskich widoczny jest kryzys gospodarczy i fakt, że zmniejszyła się siła nabywcza konsumentów - potocznie mówiąc, konsumenci zaczęli oszczędzać na żywności.
- Istnieje duże prawdopodobieństwo obniżek cen skupu mleka w kolejnych miesiącach. Szacujemy, że przeciętna cena skupu mleka w Polsce w 2023 zmniejszy się o 10-15% r/r, tj. bardziej niż przewidywaliśmy na koniec 2022 - poinformowali ekonomiści Banku PKO BP. - Kluczowe dla kształtowania się cen będą czynniki popytowe. Z jednej strony spowolnienie gospodarcze i spadek siły nabywczej konsumentów mogą oddziaływać na spadki cen skupu, podobnie jak spadek presji kosztów (pasze i nawozy), która tłumi spadek opłacalności produkcji mleka.
Jest też odrobina optymizmu. Ekonomiści PKO BP zauważają, że możliwy jest wzrost popytu na rynkach zewnętrznych, przede wszystkim na rynku chińskim i to może ograniczyć skalę spadków. Prognozowany jest także spadek produkcji w UE.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|