KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Roślinne zamienniki mięsa - 5 propozycji produktów

Opublikowano 24.05.2023 r.
Zarówno osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, jak i te, które po prostu chcą ograniczyć ilość mięsa w swojej diecie, poszukują zamienników tego produktu. Jakie produkty roślinne stanowią najlepsze alternatywy mięsa i są jednocześnie pożywne i smaczne?

 

Teksturowane białko roślinne

Obecnie pojawiają się coraz nowsze zamienniki mięsa, które warto włączyć do swojej diety. TVP, czyli teksturowane białko roślinne, nadaje się do wykorzystania w kotletach warzywnych. Tego typu produkty wegańskie zwiększają w nich zawartość białka oraz zagęszczają je. Ponadto sprawdzają się w przypadku naleśników, placuszków, koktajli i innych dań na słodko. Niektórzy producenci oferują ten produkt roślinny w wersji smakowej.

Tofu

Wymieniając produkty wegańskie, które mogą zastąpić mięso w potrawach, najbardziej znanym jest tofu. Wytwarzane jest ono na bazie nasion soi. Dostarcza sporo białka i wapnia, najlepiej smakuje w połączeniu z sosem sojowym, sezamem, sosem tahini i innymi aromatycznymi przyprawami. Może stanowić alternatywę dla mięsa np. w apetycznym spaghetti. Wysokiej jakości zamienniki mięsa oraz pomysły na ich wykorzystanie oferuje Garden Gourmet – https://www.gardengourmet.pl/.

Tempeh

Opisując popularne zamienniki mięsa, należy wspomnieć także o tempeh. Również ono należy do kategorii produktów wegańskich, produkowanych przy użyciu soi. Do wytworzenia tempeh używa się jej fermentowanych nasion. Wyróżnia się łagodnym i nieco grzybowym smakiem. Świetnie smakuje w połączeniu z sezamem, sosem sojowym, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Seitan

Jeśli chodzi o nieco mniej popularne produkty wegańskie stanowiące alternatywę mięsa, warto wymienić seitan. Produkowany jest on z pszenicy. W 100 gramach zawiera aż 75 gramów białka i jedynie 2 gramy tłuszczu. Smakuje doskonale na kanapkach oraz w gulaszu grzybowym lub pomidorowym.

Jackfruit

Jackfruit, czyli chlebowiec, to zyskujący popularność owoc, który stanowi alternatywę dla opisanych wyżej produktów. Najczęściej używa się go do wykonania szarpanego wege ,,mięsa’’ lub dań z dodatkiem curry. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera on mniej białka niż pozostałe produkty – około 1,5 grama na 100 gramów produktu.

Dlaczego warto włączyć zamienniki mięsa do diety?

Zamienniki mięsa sprawdzą się również w diecie osób spożywających mięso. Dieta fleksitariańska pozwala zadbać o zdrowy balans żywieniowy i zróżnicowanie codziennej diety. Produkty wegańskie o sporej zawartości białka są smaczne, a ponadto dostarczają cennych składników odżywczych. Modyfikacja diety daje motywację do przyjrzenia się wcześniej popełnianym błędom i wyeliminowaniu ich dla poprawy swojego zdrowia. Po alternatywy dla mięsa powinny sięgać osoby, które układają swoją dietę w sposób świadomy. Oczywiście jest to propozycja dla wszystkich wegan i wegetarian, ale także dla osób, które chcą ograniczyć mięso w swojej diecie oraz zwracają uwagę na aspekt etyczny oraz ekologiczny jego produkcji.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO