Jak rozpoznać żerujące ślimaki?

- Na obszarze Kotliny Kłodzkiej odnotowano wiele lokalizacji z dużymi populacjami ślinika pospolitego (Arion vulgaris). W godzinach wieczornych i porannych należy zwrócić szczególną uwagę czy szkodniki te nie atakują upraw roślin polowych lub ogrodniczych - poinformowali eksperci z IOR-PIB.
W optymalnych dla ślimaków warunkach atmosferycznych chętnie wychodzą one na powierzchnię gleby, a gdy jest sucho - chowają się i żerują na korzeniach.
Ślimaki chętnie żerują na prawie wszystkich roślinach uprawnych, jednak najczęściej widujemy je na warzywach i kwiatach, choć zagrożone żerowaniem ślimaków są także zboża i rzepak. Ślimakom smakują kiełkujące nasiona, ale także młode liście, stąd upodobanie do warzyw, które mogą być uszkadzane przez żerujące ślimaki praktycznie przez cały okres wegetacji.
Ślimaki najczęściej wybierają ziemniaki, słoneczniki, warzywa korzeniowe, sałatę, kapustę. W warzywach korzeniowych i bulwach ziemniaków dodatkowo wyjadają komory używane przez nie za schronienie Jednak niekiedy można pomylić ślady żerowania ślimaków ze stratami powodowanymi przez inne szkodniki. Jak rozpoznać, że to właśnie ślimaki są problemem w naszej plantacji? Tu także z pomocą przychodzą eksperci z IOR-PIB.
- Ślady żerowania ślimaków nagich na roślinach mogą być mylone z innymi szkodnikami występującymi o tej porze roku w uprawach. Charakterystycznym znakiem rozpoznawczym żerowania ślimaków są pozostawione ślady śluzu, które po wyschnięciu mienią się w słońcu - informują specjaliści od ochrony roślin.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|