KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Kampania promująca polskie oleje roślinne

Opublikowano 28.06.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Krajowa Rada Izb Rolniczych rozpoczyna kampanię edukacyjno-informacyjną promującą polskie oleje roślinne – lniany i rzepakowy, w ramach zadania „Przepis na polskie oleje roślinne”, finansowanego ze środków Funduszu Promocji Roślin Oleistych".

Cel kampanii 

Głównym celem realizacji kampanii edukacyjno-informacyjnej jest zwiększenie świadomości społeczeństwa o walorach żywieniowych olejów roślinnych oraz sposobów ich wykorzystania, przedstawianie prostych, zdrowych przepisów z wykorzystaniem olejów roślinnych – rzepakowe i lnianego, pochodzących od polskich producentów.

Realizacja kampanii 


Kampania edukacyjno – informacyjna zakłada realizację zadania poprzez emisję programów informacyjnych nt. wartości żywieniowych olejów roślinnych a także zastosowania ich w daniach w codziennej kuchni.

„Przepis dnia” to autorski program Telewizji Polskiej, w którym najlepsze smaki i oryginalne przepisy, prezentowane w różnych odsłonach przez kucharzy. Podczas programu kucharz pokaże, jak szybko przygotować danie zdrowe i smaczne, którymi zaskoczymy gości czy domowników. 

Emisja premierowa odcinków programu „Przepis dnia”  w ramach kampanii promującej rośliny oleiste - w programie TVP 2 w dniach: 11, 12 i 13 lipca 2023 r. ok. godz. 19:50, natomiast powtórka następnego dnia  tj. 12, 13, 14 lipc aok godz. 15.50.

Ponadto powtórki będą również na TVP 3 ok. godz. 7.15  w dniu 9,10,14 sierpnia oraz ok. godz. 15.55 w dniu 10,11,14 sierpnia.


Podczas realizowanego zadania kucharz zaprezentuje przepis na Zawijańce z ciasta francuskiego z czerwonym pesto z olejem rzepakowym, Dyniowe kopytka z olejem lnianym i orzechami włoskimi, jak również na szybkie ciasto z owocami.

Audycja będzie dostępna również na vod.tvp.pl

Spożycie

Po akcesji Polski do Unii Europejskiej produkcja rzepaku stała się najszybciej rozwijającym się działem produkcji roślinnej. W latach 2004-2016 wzrastała w tempie prawie 12% rocznie. Udział rzepaku w krajowej powierzchni zasiewów wzrósł ponad dwukrotnie (z poniżej 4% średnio w ostatnich czterech latach przed akcesją do UE do ok. 9% w latach 2013-2017).


Ponad dwukrotnie wzrosła też liczba gospodarstw rolnych uprawiających rzepak z 43 tys. w 2002 r. do ponad 100 tys. w 2015 r. Nie zmieniła się jednakże struktura gospodarstw uprawiających rzepak i jest domeną większych gospodarstw dysponujących areałem powyżej 50 ha. W 2013 r. gospodarstwa posiadające 100 i więcej ha użytków rolnych miały ok. 50% udział w krajowym areale uprawy rzepaku.
O dynamicznym rozwoju produkcji rzepaku, jaki nastąpił po akcesji Polski do Unii Europejskiej, zadecydowała polityka Unii Europejskiej promująca rozwój biopaliw i energii odnawialnej.


Oprócz biopaliw istotną część dochodu branży tłuszczowej stanowi produkcja oleju do celów spożywczych, w tym margaryn. Ok. 1,1 - 1,2 mln ton rzepaku rocznie jest przeznaczana na cele spożywcze i jest to wartość stała, natomiast całą pozostałą część rzepaku zagospodarowuje przemysł biopaliw.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj