KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

,,Mięso'' z laboratorium dozwolone do sprzedaży w USA

Opublikowano 06.07.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Stany Zjednoczone są drugim państwem na świecie, które zezwoliło na sprzedaż mięsa wyprodukowanego w warunkach laboratoryjnych. Po raz pierwszy taką zgodę wydał Singapur dla amerykańskiej firmy Eat Just w 2020 roku. Firma Eat Just informowała, że jej mięso będzie sprzedawane w Singapurze w postaci nuggetsów a cenę jednego nuggetsa szacowano na ok. 50 dolarów.

O sprawie piszemy od kilku lat. Wiele firm postawiło na rozwój produkcji ,,mięsa'' z komórek macierzystych w laboratorium. ,,Mięso'' laboratoryjne najbardziej przypomina mięso... kurczaka, nic więc dziwnego, że Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz poświęca tej sprawie sporo uwagi.


- Mięso laboratoryjne jest istotnym kompromisem pomiędzy mięsem pozyskiwanym tradycyjnie poprzez chów i ubój kurcząt, a tak zwanym „mięsem roślinnym” czyli mieszaniną roślinnych składników smakiem przypominających mięso. Dla organizacji prozwierzęcych taki rodzaj mięsa jest bowiem mięsem pozyskiwanym etycznie ponieważ do hodowli laboratoryjnej potrzeba bardzo niewielkiej ilości komórek pozyskanych od żywych ptaków. Co więcej, mięso wyhodowane w laboratorium jest identyczne chemicznie oraz smakowo z mięsem kurcząt dostarczanych do skupu żywca. Jedyną różnicą jest forma. O ile bowiem tradycyjne mięso z kurcząt ma formę tuszek, piersi, skrzydełek czy nóg, o tyle mięso laboratoryjne stanowi bezkształtną masę, która w niczym nie przypomina tradycyjnego asortymentu. Doskonale nadaje się jednak do dań z kurcząt - informowała KIPDiP kilka miesięcy temu.


Teraz prace poszły już dalej. Firmy, UPSIDE Foods oraz Good Meat (spółka zależna Eat Just), prowadziły już wcześniej rozmowy z FDA w celu uzyskania decyzji, że mięso laboratoryjne wytwarzane przez zakłady obu firm jest bezpieczne do spożycia przez ludzi. Oba podmioty dostały teraz zielone światło od USDA. Inne firmy, takie jak: Mosa Meat w Holandii i Believer Meats w Izraelu, także współpracują z FDA w celu uzyskania zezwolenia. Believer Meats jest w trakcie inwestycji – budowy nowego zakładu w Karolinie Północnej – która ma zostać uruchomiona na początku 2024 roku.


- Rozwój alternatywnego rynku mięsa to jeden z trendów, który już od dłuższego czasu przybiera na sile w skali globalnej. Ekspozycja konwencjonalnych firm drobiarskich na innowacyjne technologie pozyskiwania mięsa staje się coraz bardziej popularna. W projekty wyhodowania  mięsa w warunkach laboratoryjnych inwestują światowe koncerny mięsne, jak chociażby jedno z największych konwencjonalnych przedsiębiorstw drobiarskich, niemiecka grupa PHW, która zainwestowała w izraelski startup SuperMeat - poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Pojawiają się jednak informacje, które niezwykle trudno przebijają się do mediów głównego nurtu - że do takiej produkcji ,,mięsa'' potrzeba ogromnej ilości energii i wody. Czy tak jest naprawdę? - przekonamy się zapewne niebawem obserwując rynek, gdyż po zgodzie USA zapewne w niedługim czasie tego typu ,,mięso'' pojawi się także w Europie. Czy znajdzie tu swoich amatorów?

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj