Warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą dla KGW w Komornikach
Warsztaty kulinarne dla KGW
Tym razem wspólne gotowanie odbyło się w kawiarni Caffe Libri w Licheniu. To doskonałe miejsce na zorganizowanie warsztatów wyjazdowych dla Kół Gospodyń Wiejskich, ponieważ można połączyć tutaj przyjemne z pożytecznym. Warsztaty kulinarne w ramach wycieczki do jednego z najsłynniejszych w Polsce miejsc pielgrzymkowych to bardzo dobry pomysł na ciekawe spędzenie czasu, zarówno dla młodszych, jak i starszych członków KGW. Przekonało się o tym KGW z Nami Raźniej w Komornikach!
Warsztaty kuchni tradycyjnej z Katarzyną Gubałą
Kuchnia to nie tylko gotowanie, to także smaki regionów, oryginalne receptury i lokalne produkty. W Kołach Gospodyń Wiejskich rozmawiam o tym, jak urozmaicić regionalne dania, a przy okazji zachować tradycyjny smak i ponadpokoleniowe przesłanie - mówi Katarzyna Gubała, prowadząca warsztaty - ekspert kuchni roślinnej, diet coach i osobowość telewizyjna.
Kuchnia pełna smakołyków
Koła Gospodyń Wiejskich gotować uczyć nie trzeba. Panie świetnie znają się na dawnych recepturach i potrafią odtworzyć smaki zapomnianych dań z „zeszytu babci” czy „zapisków cioci”.
- Potrzebujemy powiewu świeżości – jasno przyznała pani Renata z KGW. – Człowiek czasami gotuje to samo i je to samo, a zapomina, że kuchnia polska ma wiele smaków i odmian. I dlatego tak bardzo podobały mi się warsztaty z panią Kasią Gubałą. Nareszcie coś nowego!
Makarony własnej roboty i te jajeczne i te z semoliny to dla KGW „chleb powszedni”. Panie potrafią tworzyć takie pyszności z zamkniętymi oczami. Na naszych warsztatach uczyłyśmy się przygotowywać sosy do makaronów z wykorzystaniem lokalnych ziół. W ruch poszły ostre noże i deski, a do garnka trafiła natka pietruszki, oregano, tymianek, szczypiorek, a nawet szczawik - opowiada Kasia Gubała.
- Dzięki tym warsztatom możemy pokazać coś nowego i ciekawego na gminnych dożynkach. Będziemy konkurencyjne! – śmiała się pani Zofia z KGW. – Bardzo mi się podobało.
Z pęczków pietruszki przygotowaliśmy niezwykle aromatyczną pastę. Z dodatkiem oliwy czy oleju może posłużyć jako baza do jarzynki do zupy i niedzielnego rosołu, a z dodatkiem orzechów będzie zdrowym smarowidłem i dodatkiem do dań obiadowych - mówi Kasia Gubała.
- U nas pietruszka rośnie w każdym ogródku, ale dopiero po tych warsztatach wiem, że mogę ją wykorzystać nie tylko do niedzielnego rosołu – przyznaje pani Alicja z KGW. – Będziemy panią oglądać w Pytaniu na śniadanie, jak opowiada pani o takiej zdrowej kuchni. Obiecuję.
Jeżeli Twoje Koło również chciałoby przeżyć niezapomnianą przygodę kulinarną w ramach warsztatów dla KGW z Katarzyną Gubałą, to koniecznie skontaktujcie się z nami!
Napisz do nas na kontakt@kalendarzrolnikow.pl, a my prześlemy szczegółową ofertę.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|