Kolejny produkt z oznaczeniem ChOG

Tradycyjna receptura
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły wytwarzane są z dojrzałych owoców śliwy domowej odmiany węgierka zwykła (łac. Prunus domestica L.), która wysmażana jest na gęstą ciemnobrązową mieszaninę z fragmentami skórek owoców o powierzchni lśniącej. W smaku lekko słodkie oraz kwaskowate z wyczuwalną delikatną goryczką pochodzącą z pestek. Przy produkcji nie stosuje się dodatku cukrów poza naturalnie występującymi w owocach. Do wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły zużywa się 3 kg owoców.
Wyjątkowy produkt z województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego
Minimum 75% owoców użytych do wytworzenia powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły pochodzi z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z województwa kujawsko-pomorskiego – z powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego, świeckiego oraz z województwa pomorskiego – z powiatów: kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego.
Związek „powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły” z regionem opiera się na renomie, która ukształtowała się w oparciu o długoletnią tradycję wytwarzania tego produktu, specyficznej jakości surowca używanego do produkcji oraz wyjątkowych umiejętnościach lokalnych producentów.
Źródło: MRiRW
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|