KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Zioła na dolegliwości jelitowe

Opublikowano 26.07.2023 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Latem nie trudno o wszelkie problemy z bólem brzucha i różnymi dolegliwościami jelitowymi. Dlatego w domowej apteczce warto mieć ziółka łagodzące biegunki. Oto kilka domowych receptur na środki i mieszanki przeciwbiegunkowe.

zioła na dolegliwości jelitowe

Ziółka z anyżem

W wydanej przed II wojną światową książce „Nowe lecznictwo przyrodnicze” Friedricha Eduarda Bilza znajduje się następujący przepis: Sporządzić mieszankę ziół w następującej proporcji: owocu anyżu (20g), korzenia kozłka (20g), owocu berberysu (20g), korzenia prawoślazu (15g), ziela dziurawca (15g). Łyżkę tej mieszanki w przypadku dorosłych, a połowę w przypadku dzieci, zalać szklanką wrzącej wody. Po odcedzeniu pić rano i wieczorem po kilka łyżek.
 

Ziołowa mieszanka księdza Klimuszki

Znany zielarz Czesław Klimuszko w przypadku rozstroju żołądka – biegunki zalecał mieszankę złożoną z 11 ziół: kory wierzby, liści maliny, liści borówki czernicy, czyli czarnej jagody, kory dębu, liści szałwii, liści podbiału pospolitego, ziela poziomki, kłącza pięciornika, ziela przywrotnika pospolitego, korzenia żywokostu lekarskiego i liści mięty pieprzowej. 

Zebrane w równej proporcji składniki wymieszaj. Kopiastą łyżkę ziół zalej szklanką gorącej wody i odstaw na trzy godziny. Pij dwa razy dziennie przed śniadaniem i kolacją. 

Dla dzieci porcję należy zmniejszyć do jednej łyżeczki ziół. W zależności też od wieku należy różnicować ilość podanej herbatki od 1 do 3 łyżeczek na pół szklanki.

Syrop z zielonych orzechów

Niedojrzałe zielone orzechy włoskie zebrać, pokroić i zasypać cukrem. Uzyskany syrop używać co pół godziny. 

Odwar ziołowy z jagodami

Owoc kminku, owoc kopru, owoce czarnej jagody, ziele cząbru i ziele mięty – wszystkie składniki należy wymieszać w równej proporcji wagowej, zagotować i zużyć jako dawkę dzienną po dwie, trzy łyżki odwaru, co dwie, trzy godziny.

Mieszanka z korą dębu i rumiankiem

Należy sporządzić mieszankę, biorąc następujące proporcje: kłącze pięciornika (40), liście i owoce czarnej jagody (20), kora dębu (30) i kwiat rumianku (10). 3–4 łyżki wymienionych ziół należy zalać 1 litrem wody i pozostawić na 4–5 godz. Potem gotować 5–10 minut. Pić 3 razy dziennie przed jedzeniem po pół szklanki. W przypadku dzieci zarówno dawki ziół, jak i ilość należy odpowiednio zmniejszyć.

POWIĄZANE TEMATY:zioła na ból brzucha

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO