KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Smartfon z tanim mikroskopem pomoże wykryć szkodliwe zarazki

Opublikowano 31.01.2018 r.
Jak sprawdzić, czy w jedzeniu, które szykujemy nie ma szkodliwych bakterii? Dziś wymaga to profesjonalnych odczynników, aparatury i... czasu. Być może już niedługo każdy z nas będzie mógł to sprawdzić za pomocą własnego smartfona?

Bardzo często bakterie takie jak listeria czy salmonella, można znaleźć na warzywach - nie na niedogotowanej wieprzowinie czy podejrzanych owocach morza. Jak więc sprawdzić, czy sałata jest bezpieczna?

Lili He, chemiczka z firmy UMass Amherst, opracowała nowy sposób wykrywania bakterii w żywności. Soisb ten nie wymaga długich okresów testowania ani drogiego sprzętu – informuje portal ModernFarmer.com. – W rzeczywistości wszystko, czego potrzebujemy, to smartfon i mały mikroskop za około 30 dolarów, który podłącza się do spartfona.

Jak można za pomocą małego mikroskopu wykryć bakterie?

Jabłko lub sałatę (lub inny produkt, kóry chcemy zbadać) należy odrobinę zmoczyć, a wodę zebrać do pojemniczka. W tej wodzie umieszczamy chip wykrywający bakterie, a następnie oglądamy go za pomocą mikroskopu podłączonego do smartfona. Wtedy wszelkie bakterie pojawią się na ekranie twojego telefonu jako tablica kropek. Nie jest to typowe badanie biologiczne - raczej metoda: zrób zdjęcie i zobacz. Ale taż badanie mikrobiologiczne trwa co najmniej 48 godzin, a tu rezultat otrzymujemy natychmiast.

Chociaż test wykazuje zarówno dobrą czułość, jak i solidną wiarygodność, takie testy nie są szczególnie precyzyjne, ponieważ pokazują całkowitą liczbę bakterii, zamiast wyodrębniać szkodliwe bakterie – informuje Modern Farmer. – Ale bardzo wysoka ogólna liczba bakterii wskazuje, że niektóre z nich mogą być szkodliwe - dlatego takie testy są użyteczne, choć nie wykrywają tylko patogenów. 

Komu z nas nie przydałby się niedrogi zestaw do testowania w domu, który może być używany zarówno przez konsumentów w kuchniach, czy w placówkach oświatowych lub szpitalach, gdzie prowadzona jest stołówka? Być może niedługo każdy a nas będzie mógł sobie taki sprzęt zakupić.

 

 

źródło:https://modernfarmer.com/2018/01/worried-foodborne-illness-smartphone-may-soon-able-help/

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj