KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Prosty przepis na domowy kapuśniak

Opublikowano 21.07.2023 r.
Kapuśniak to niewątpliwy symbol polskiej kuchni tradycyjnej. Wzbogacony aromatycznie przyrządzonym wywarem z żeber i boczku, dodatkiem kiszonej kapusty oraz warzyw, stanowi idealny obiad. Oto jak przygotować tę zupę, aby zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

 

Przepis na kapuśniak

Kluczowe składniki, które będziesz potrzebować to kiszona kapusta, boczek wędzony, żeberka wieprzowe oraz ziemniaki. Aby zupa była pełna smaku i aromatu, pamiętaj również o dodatku warzyw takich jak marchewka, seler, pietruszka oraz cebula. Kapuśniak przyrządzamy zaczynając od gotowania żeber wieprzowych z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych na małym ogniu około 90-120 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (oprócz cebuli) i gotujemy kolejne 30 minut. Następnym etapem jest podsmażenie boczku wraz z kapustą kiszoną i cebulą, po czym całość dodajemy do gotującego się wywaru. W zależności od preferencji, można dodać więcej soku z kapusty kiszonej, jeżeli preferujesz bardziej kwaśny smak. Kapuśniak podawaj z świeżym chlebem i posyp koperkiem. Przepis na kapuśniaczek jest prosty do zastosowania, a z pewnością urozmaici codzienne obiady, wnosząc smaki tradycyjnej, polskiej kuchni.

Na co zwrócić uwagę, wybierając składniki do kapuśniaka?

Do przygotowania tradycyjnego kapuśniaku zazwyczaj używa się kiszonej kapusty. Przy wyborze kapusty warto zwrócić uwagę na jej skład - najlepiej, gdy zawiera jedynie sól i ewentualnie dodatki takie jak marchewka. Unikaj kapusty kiszonej zawierającej kwas octowy lub mlekowy. Jeżeli szukasz lżejszej alternatywy, możesz przygotować kapuśniak z młodej kapusty, która ma delikatniejszy smak.

Najistotniejszymi elementami kapuśniaku są oczywiście kiszona kapusta i mięso. Wybieraj chude żeberka wieprzowe o jasnoróżowym lub czerwonawym kolorze z białymi lub kremowymi elementami tłuszczu.

Kapuśniak z młodej kapusty to sycące, aromatyczne danie idealne na obiad. Możesz też spróbować nietypowej wersji tej zupy, przyrządzając kapuśniak z pikantną kiełbasą chorizo. Jeśli chcesz wykorzystać wcześniej przygotowany rosół, możesz przygotować kapuśniak na jego bazie.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO