KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

O czym trzeba pamiętać, gdy kwitnie chmiel

Opublikowano 23.07.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Chmiel osiągnął właśnie fazę kwitnienia,  w której należy zwrócić szczególną uwagę na występowanie chorób i szkodników. Kwiatostany chmielu są pozbawione okwiatu i z uwagi na to są szczególnie wrażliwe na agrofagi oraz szkodliwe czynniki abiotyczne - przypomina Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu.

- Faza kwitnienia jest zwykle rozciągnięta na okres 2-3 tygodni w zależności od warunków pogodowych. W tym roku ze względu na wysokie temperatury prawdopodobnie okres kwitnienia chmielu będzie nieco krótszy. Faza kwitnienia płynnie przechodzi w fazę zawiązywania i rozwoju szyszek , przy czym na jednej roślinie najczęściej występują szyszki o różnym stopniu rozwoju.  Młode szyszki chmielu, podobnie jak kwiatostany, charakteryzują się bardzo dużą wrażliwością  na choroby i szkodniki - poinformowali eksperci z IOR-PIB.


Eksperci przypominają, że w fazie kwitnienia i zawiązywania szyszek chmielu należy zwiększyć częstotliwość prowadzenia obserwacji występowania objawów chorób, takich jak mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy oraz szkodników, z których najbardziej niebezpieczne dla chmielu w tych fazach rozwojowych są mszyca śliwowo-chmielowa i przędziorek chmielowiec. Monitorowanie tych organizmów szkodliwych należy przeprowadzać co najmniej raz w tygodniu. 


Po czym poznać, że chmiel ma kłopoty? 


Symptomem mączniaka rzekomego i prawdziwego w fazie kwitnienia chmielu jest zamieranie kwiatostanów. W fazie rozwoju szyszek mączniak rzekomy objawia się brązowieniem listków szyszki. Objawem mączniaka prawdziwego jest deformacja porażonych listków, a przy dużym nasileniu choroby – deformacja całych szyszek i zahamowanie ich wzrostu.  


Mszyca śliwowo-chmielowa najczęściej żeruje na młodych, rozwijających się liściach  powodując osłabienie roślin, deformację liści, których blaszki podwijają się ku dołowi. Spadź stanowi pożywkę dla grzybów z grupy sadzaków, które rozwijają się na powierzchni rośliny ograniczając fotosyntezę. 


Charakterystycznym objawem przędziorka chmielowca jest obecność delikatnej pajęczynki, pod którą znajdują się jaja, larwy i osobniki dorosłe tego szkodnika.  Oprzęd jest początkowo widoczny na spodniej stronie liści, ale przy silnej gradacji szkodnika może występować również na całych liściach i szyszkach prowadząc do zaburzeń w funkcjonowaniu rośliny.  


- W fazie kwitnienia i zawiązywania szyszek zabiegi ochronne z wykorzystaniem środków chemicznych przeznaczonych do zwalczania poszczególnych chorób i szkodników na chmielu należy wykonać natychmiast po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości - przypominają eksperci z Instytutu Ochrony Roślin - PIB w Poznaniu. - Należy również pamiętać, że kwiatostany chmielu są bardzo wrażliwe na uszkodzenia dlatego, jeśli to możliwe należy zaniechać wykonywania oprysków w okresie kwitnienia, a jeśli występuje taka konieczność, zabiegi ochronne trzeba przeprowadzać wieczorem lub w dzień pochmurny i bezwzględnie do sporządzania cieczy użytkowej używać wody o temperaturze środowiska.

POWIĄZANE TEMATY:chmiel
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj