Pójdźmy po leśne dary

- Maliny i jeżyny znajdziemy od lipca do końca sierpnia. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu. Rewelacyjnie pachną i smakują. Nie należy ich długo przechowywać bo tracą walory estetyczne i smakowe. W porównaniu do ogródkowych są niestety trochę mniejsze - przypominają Lasy Państwowe. - Najłatwiej znaleźć je na poboczach leśnych dróg i polan, w niezbyt gęstych zaroślach i na zboczach na brzegach borów i lasów.
Maliny i jeżyny yo niezwykle popularne owoce o działaniu leczniczym, przez co są one częstym składnikiem syropów wzmacniających, jak i tych stosowanych podczas przeziębienia. Owoce te doskonale wspierają odporność, jak i poprawiają wygląd skóry. Co ważne, posiadają też znaczną ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga odchudzanie oraz prawidłowe działanie jelit
Maliny charakteryzują się większymi wartościami odżywczymi. Powszechnie wykorzystuje się jako owoce o działaniu rozgrzewającym i podnoszącym odporność organizmu. Stanowią bowiem źródło witaminy C, antocyjanów, garbników. Ponadto w owocach znajdują się takie minerały jak: potas, magnez, żelazo. Maliny to owoce znane przede wszystkim jako środek napotny i przeciwgorączkowy.
Jeżyny w swym składzie zawierają cenne antyoksydanty, witaminę A i witaminę E oraz potas, wapń i fosfor.
Jak się przygotować na owocobranie? Lasy Państwowe zalecają przede wszystkim, abyśmy przyszli do lasu w starych ubraniach, gdyż wszystkie owoce leśne dość łatwo zgnieść, ale najbardziej brudzą jagody. Palce są dosłownie granatowe także każde dotknięcie bluzki czy spodni kończy się plamą. Warto także założyć długie spodnie – szczególnie przy zbieraniu jeżyn długie spodnie ochronią przed kolcami.
Warto ze sobą zabrać także spray odstraszający komary, gdyż uciążliwych owadów w lesie nie brakuje. Pozostaje jeszcze pytanie: w co zbierać owoce?
- Najlepiej spisują się słoiki lub małe plastikowe wiaderka z przykrywką, tak aby nic się nie wysypało podczas transportu do domu. Odradzamy torebki foliowe, w których owoce mogą się łatwo pognieść - doradzają Lasy Państwowe.
Leśnicy przypominają także, ze na owcach malin i jeżyn znajdują się drobnoustroje. Ich spożycie może grozić bólem brzucha, wymiotami i biegunką. Dlatego przed zjedzeniem należy je koniecznie opłukać wodą.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|