KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły jako Chronione Oznaczenie Geograficzne

Opublikowano 16.08.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Śliwkowe przysmaki z Polski docenione zostały w Unii Europejskiej. Nazwa „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

Jak poinformowano, dojrzałe owoce śliwy domowej (łac. Prunus domestica L.) odmiany „Węgierka Zwykła”, pochodzące z określonego obszaru geograficznego – Doliny Dolnej Wisły (minimum 75 proc. owoców), miedziany kocioł, ogień podsycany drewnem liściastym, sito – to wszystko czego potrzebują lokalni producenci, aby w przeciągu kilku, kilkunastu godzin wypełnić słoiki słodkim wspomnieniem lata.


- Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły mają konsystencję gęstej mieszaniny owocowej z fragmentami skórek owoców o powierzchni lśniącej, bardziej zestalonej. Specyfikacja produktu, dodatkowo precyzuje, że powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły posiadają barwę ciemnego brązu z odcieniem bordowym, na przekroju jaśniejszą z widocznymi fragmentami fioletowych skórek owoców śliwy. W smaku lekko słodkie oraz kwaskowate z wyczuwalną delikatną goryczką pochodzącą z pestek. Aromat owocowy z przewagą śliwki oraz nutą karmelu i dymu - poinformowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.


W położonej na pograniczu województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego, Dolinie Dolnej Wisły, tradycje wytwarzania powideł śliwkowych posiadają długoletnią tradycję. Dość powiedzieć, że w rozwiniętym na tym obszarze sadownictwie już w XVIII wieku przeważała uprawa śliwy domowej odmiany „Węgierka Zwykła”.


Warto dodać, że „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” to trzeci śliwkowy produkt z Polski zapisany w jakościowych rejestrach Unii Europejskiej. Wcześniej zarejestrowane produkty to suska sechlońska i śliwka szydłowska, które także znajdziemy wśród Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj