Jakość nabiału a zdrowie - co warto wiedzieć?

Czy nabiał jest zdrowy?
Czy jednak oferowane powszechnie w sklepach produkty nabiałowe mają podobne właściwości co ich pierwotne wersje? Warto zastanowić się nad odpowiedzią na to pytanie. Dlaczego?
Na półkach marketów i sklepów znaleźć możemy jogurty owocowe, które nigdy „nie widziały” owoców, udające prawdziwe masło „mixy”, a także liczne sery i twarożki „wzbogacone” o najróżniejsze sztuczne dodatki. Aby się o tym przekonać, wystarczy zerknąć na etykiety.
Intensywnie przetworzony nabiał zachowuje niewiele zdrowotnych walorów mleka, dlatego warto szukać produktów przetworzonych lub wzbogaconych nieznacznie. Tak powstają m.in. produkty ekologiczne i tradycyjne. Można szukać także produktów „prostszych” np. kefiru i jogurtu a smak nadawać im dopiero w domu. Coraz popularniejsze staje się także samodzielne wytwarzanie jogurtów czy kefirów w domu – wcale nie jest to bardzo trudne i nie wymaga zakupów dodatkowego sprzętu.
Oprócz technologii przetwórczych na jakość zdrowotną i smakową nabiału wpływają także odpowiedni dobrostan (czyli warunki w jakich żyją zwierzęta) i karmienie zwierząt. Wątpicie w to? Niesłusznie, oto jeden z przykładów. Najsłynniejszy włoski ser „Parmezan” może być wytwarzany jedynie z mleka od krów mających regularny dostęp do pastwiska i odżywiających się zielonką i sianem. Mleko na „Parmezan” pochodzi tylko i wyłącznie z gospodarstw, które legitymują się odpowiednim certyfikatem. Przeprowadzone kilka lat temu na zlecenie Unii Europejskiej badania naukowe wykazały z kolei, że mleko pochodzące z gospodarstw ekologicznych (tam krowy także przebywają, w zależności od klimatu, najdłużej jak się da pastwiskach) zawiera o 60% więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia i otyłości. Mleko ekologiczne zawierało również więcej, ograniczających występowanie chorób serca i raka, antyoksydantów, a także witaminy E.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |