KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Jakość nabiału a zdrowie - co warto wiedzieć?

Opublikowano 24.08.2023 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Wielu naturalistów właśnie w diecie jarsko mlecznej upatrywało źródeł długowieczności. W starożytności mleko uznawano za synonim bogactwa - bez niego nie byłoby jogurtów, śmietany, kefirów czy serów. Produktów od wieków uważanych za bardzo zdrowe.

Czy nabiał jest zdrowy?

Czy jednak oferowane powszechnie w sklepach produkty nabiałowe mają podobne właściwości co ich pierwotne wersje? Warto zastanowić się nad odpowiedzią na to pytanie. Dlaczego? 

Na półkach marketów i sklepów znaleźć możemy jogurty owocowe, które nigdy „nie widziały” owoców, udające prawdziwe masło „mixy”, a także liczne sery i twarożki „wzbogacone” o najróżniejsze sztuczne dodatki. Aby się o tym przekonać, wystarczy zerknąć na etykiety. 

Intensywnie przetworzony nabiał zachowuje niewiele zdrowotnych walorów mleka, dlatego warto szukać produktów przetworzonych lub wzbogaconych nieznacznie. Tak powstają m.in. produkty ekologiczne i tradycyjne. Można szukać także produktów „prostszych” np. kefiru i jogurtu a smak nadawać im dopiero w domu. Coraz popularniejsze staje się także samodzielne wytwarzanie jogurtów czy kefirów w domu – wcale nie jest to bardzo trudne i nie wymaga zakupów dodatkowego sprzętu. 

Oprócz technologii przetwórczych na jakość zdrowotną i smakową nabiału wpływają także odpowiedni dobrostan (czyli warunki w jakich żyją zwierzęta) i karmienie zwierząt. Wątpicie w to? Niesłusznie, oto jeden z przykładów. Najsłynniejszy włoski ser „Parmezan” może być wytwarzany jedynie z mleka od krów mających regularny dostęp do pastwiska i odżywiających się zielonką i sianem. Mleko na „Parmezan” pochodzi tylko i wyłącznie z gospodarstw, które legitymują się odpowiednim certyfikatem. Przeprowadzone kilka lat temu na zlecenie Unii Europejskiej badania naukowe wykazały z kolei, że mleko pochodzące z gospodarstw ekologicznych (tam krowy także przebywają, w zależności od klimatu, najdłużej jak się da pastwiskach) zawiera o 60% więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia i otyłości. Mleko ekologiczne zawierało również więcej, ograniczających występowanie chorób serca i raka, antyoksydantów, a także witaminy E.

POWIĄZANE TEMATY:nabiał

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO