Znakowanie żywności w RHD
Wymagania określone w rozporządzeniu obowiązują wszystkie podmioty działające na rynku spożywczym. Dotyczy to również wytwarzania produktów w warunkach domowych i na małą skalę.
Informacje o produkcie muszą być umieszczone na opakowaniu lub w dołączonej etykiecie. Natomiast w przypadku żywności sprzedawanej luzem lub pakowanej dopiero w momencie sprzedaży, po przygotowaniu porcji na życzenie klienta, mają być dostępne w miejscu sprzedaży. Co istotne, zawarte informacje muszą być rzetelne i prawdziwe, by umożliwić identyfikację produktu i nie wprowadzać konsumenta w błąd.
Do podstawowych danych, jakie muszą znaleźć się w oznakowaniu opakowanego środka spożywczego, należą:
• nazwa żywności
• wykaz składników, ze wskazaniem tych, które powodują alergię lub reakcję nietolerancji
• ilość określonych składników lub ich kategorii
• ilość netto żywności
• data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
• wszelkie specjalne warunki przechowywania lub reguły użycia
• nazwa lub imię i nazwisko oraz adres producenta
• kraj lub miejsce pochodzenia (jeśli dotyczy)
• instrukcja użycia, gdyż w przypadku braku takich wytycznych odpowiednie wykorzystanie danego środka spożywczego byłoby utrudnione
• informacja o wartości odżywczej – w RHD nie jest wymagana
• oznaczenie partii produkcyjnej – może być tożsame z datą produkcji lub terminem przydatności do spożycia.
Jeśli producent RHD sprzedaje swoje wyroby konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania i do bezzwłocznej sprzedaży, wówczas podaje obowiązkowe informacje na wywieszce w miejscu sprzedaży bądź innym nośniku, który jest widoczny dla klienta.
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, podaje się wówczas następujące dane:
• nazwę środka spożywczego
• nazwę albo imię i nazwisko producenta
• wykaz składników
• klasę jakości handlowej albo inny wyróżnik jakości handlowej, jeżeli zostały one ustalone w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych lub ich grup albo jeżeli obowiązek podawania klasy jakości handlowej czy wyróżnika wynika z odrębnych przepisów
• w przypadku pieczywa: masę jednostkową oraz informację „pieczywo produkowane z ciasta mrożonego” albo „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego” – gdy został zastosowany taki proces technologiczny.
Rolnik prowadzący sprzedaż w ramach RHD lub rozpoczynający taką działalność powinien pamiętać, że do wybranych grup produktów odnoszą się szczegółowe wymagania, które muszą być przestrzegane. Dotyczy to m.in.: dżemów i innych przetworów owocowych, miodu, soków oraz nektarów. Bezpośredni nadzór nad żywnością sprzedawaną w rolniczym handlu detalicznym sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna i Państwowa Inspekcja Weterynaryjna. Kontrolę może przeprowadzić także Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pod kątem weryfikacji dokumentów umożliwiających identyfikację artykułów rolno-spożywczych czy sprawdzenia opakowań, oznakowania i prezentacji.
Nie warto bagatelizować przepisów dotyczących prawidłowego oznakowania produktów. Informacje powinny być jasne i zrozumiałe dla kupujących, którzy chcą świadomie dokonywać wyborów dotyczących żywności i diety, odpowiednio pod kątem indywidualnych potrzeb. Prawidłowe znakowanie wpływa także na wysoki poziom ochrony zdrowia konsumentów i bezpieczeństwo żywnościowe.
Edyta Borczyk
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|