KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Lasy Państwowe radzą, jak wykorzystać dereń z lasu i z ogrodu

Opublikowano 31.08.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Lasy Państwowe kontynuują upowszechnianie wiedzy o najzdrowszych roślinach Polski. Niewątpliwie do takich właśnie należy dereń, który rośnie zarówno w lasach jak też można do posadzić w ogrodzie. Sprawdźmy więc, jakie właściwości ma dereń i jakie jego użycie rekomendują Lasy Państwowe.

Owoce derenia uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie. To skarbnica witamin - wspierają nasze zdrowie przy cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, a nawet wspierają walkę z nowotworami. 


- Dereń to drzewo o zielonych pędach, które przy dużym nasłonecznieniu zmieniają barwę na brązową. Może osiągać do 7 metrów wysokości. Tworzy eliptyczne liście ułożone naprzemianlegle. Roślina jest uważana za najbardziej dekoracyjną jest w okresie wczesnowiosennym, gdy jako jedna z niewielu kwitnie oraz jesiennym – w czasie owocowania - informują Lasy Państwowe.


Dereń jadalny kwitnie w marcu i kwietniu. Tworzy kwiatostany złożone z drobnych, pojedynczych, promienistych kwiatów o barwie żółtej. Są one przysmakiem dla pszczół – dereń to roślina miododajna. Owocami są jadalne, owalne pestkowce o czerwonym kolorze.


Owoce derenia są bogatym źródłem witaminy C, a także P i A. Posiadają wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Pomóc mogą m. in w dolegliwościach trawiennych. Liście, kora i korzenie derenia jadalnego są cennymi surowcami farmaceutycznymi.


- Owoce derenia jadalnego charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem. Można je spożywać na surowo, a także dodawać do wypieków lub deserów. Są też świetnym składnikiem na przetwory - dżemy, konfitury, syropy, nalewki. Suszone mogą stanowić przyprawę do marynat. Nie w pełni dojrzałe, po ukiszeniu, przypominają oliwki. Bardzo ceniona jest otrzymywana z nich nalewka, tzw. dereniówka. W medycynie ludowej, prócz nalewki o tej nazwie, popularna jest również nalewka z liści derenia jadalnego. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, pozwala zbić gorączkę oraz wzmocnić układ odpornościowy w okresie jesienno-zimowym - poinformowały Lasy Państwowe.


Smakoszom Lasy Państwowe proponują herbatę z derenia, która wzmocni organizm, wspomoże pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększy odporność organizmu. 


- Czubatą łyżeczkę suszonych owoców derenia wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut. W przeciwieństwie do innych herbat ziołowych, tę z derenia można pić bez żadnych ograniczeń - poinformowano.


Leśnicy proponują także przepis na konfiturę z derenia, ale... po ten przepis odsyłamy naszych Czytelników na stronę Lasów Państwowych - TUTAJ.  

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj