Zakładanie ekologicznej uprawy truskawek
![](public/img/art_logo.png)
Ekologiczna uprawa truskawek
Truskawki są wieloletnią byliną. Wybierając dla nich miejsce na polu, musimy zwrócić uwagę na kilka czynników. W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy gleba nie została skażona metalami ciężkimi lub zdegradowana przemysłowo. W tym celu należy wykonać badanie podłoża na zawartość metali ciężkich oraz jego analizę chemiczną, umożliwiającą określenie pH i zawartości składników pokarmowych. Plantacja powinna się znajdować w odległości co najmniej 200 m od ciągów komunikacyjnych i dróg.
Do uprawy truskawek ekologicznych nadają się gleby pyłowe (lessy), lekkie gliny, gleby piaszczysto-gliniaste i mady zasobne w próchnicę o uregulowanych stosunkach wodnych. Nie są tutaj polecane tereny gliniaste, piaszczyste, nisko usytuowane z zastoiskami wodnymi lub mrozowymi czy też szczyty wzniesień. Właściwy odczyn gleby dla truskawki mieści się w przedziale pH 5,6-6,5. Odczyn poniżej 4,5 pH powoduje niedobory wapnia w roślinach; natomiast pH powyżej 6,5 zakłóca pobieranie żelaza przez rośliny (chloraza).
Zakładając plantację, należy pamiętać o wykonaniu szeregu zabiegów agrotechnicznych hamujących wzrost chwastów. W przedplonie powinny znajdować się rośliny użyźniające i wzbogacające glebę w substancje organiczne. Rola przedplonu jest bardzo duża. Pozytywnie na rozwój sadzonych truskawek wpływają uprawy zbóż (w tym mieszanki zbożowo-strączkowe), rzepaku ozimego, gorczycy, roślin bobowatych i warzyw (fasoli, grochu). Rośliny wieloletnie bobowate (koniczyny, lucerny) i trawy potęgują występowanie larw chrząszczy, nicieni i opuchlaków. Werticilioza wywoływana przez grzyby z rodzaju Verticillium dahliae często występuje w uprawach malin, pomidorów i kukurydzy, dlatego rośliny te nie są polecane w przedplonie. Choroba powoduje gwałtowne więdnięcie liści truskawek.
Nawozy naturalne (obornik, kompost) pozytywnie wpływają na żyzność gleby i polepszają warunki dla wzrostu roślin. Dawka 30-35 t obornika lub 20-30 t kompostu, 300 kg mączki fosforytowej i 300-400 kg Patentkali® czy Kalisop® jest optymalna dla 1 ha plantacji. Physio-Mescal G-18 zawiera łatwiej dostępny dla roślin fosfor niż ten wchodzący w skład mączek fosforytowych. Dolistne stosowanie preparatów z krzemem, takich jak: Barrier czy Optysil, znacząco poprawia zdrowotność roślin. Naturalnymi źródłami krzemu są gnojówki z pokrzywy lub skrzypu. Stosujemy je w odstępach tygodniowych na wychodzące młode liście roślin truskawek.
Sadzenie rozsady w stopniu kwalifikacji Elita II, Elita I daje satysfakcjonujący plon w pierwszym roku uprawy. Flanca pozyskana ze szkółki jest zachowana w czystości odmianowej i ma lepszą zdrowotność. Na terenie Polski znajduje się tylko jedna szkółka produkująca sadzonki truskawek ekologicznych. W ekorolnictwie występuje odstępstwo i można zastosować konwencjonalny materiał szkółkarski.
Rodzaj sadzonki użyty do założenia plantacji ekologicznej ma duże znaczenie. Sadzonki świeże, pozyskane bezpośrednio z matecznika, sadzi się na przełomie lipca i sierpnia. W pierwszym roku rośliny tworzą głównie system korzeniowy i jeszcze słabo owocują. Rozsady doniczkowane mają już uformowany system korzeniowy, sadzimy je więc na przełomie lata i jesieni.
Rośliny przyjmują się wówczas łatwiej i obficiej owocują w kolejnym roku uprawy.
Najdroższą, lecz mającą istotną właściwość – owocowanie po dwóch miesiącach od posadzenia, jest sadzonka typu frigo. Flance, pozyskane w okresie spoczynku zimowego z roślin dorosłych po pierwszym roku wegetacji, są przechowywane w temperaturze -2 st. C. Można je sadzić w dogodnych terminach, optymalnie od marca do czerwca. Ich zaletą jest również owocowanie już po dwóch miesiącach po posadzeniu roślin.
Szerokość międzyrzędzi powinna być dostosowana do maszyn, które mamy w gospodarstwie. Zaleca się, aby odstępy między roślinami wynosiły 20-30 cm do 40 cm na glebach żyznych. Na hektar uprawy zużywa się 40-80 tysięcy sztuk sadzonek. Liście sercowe rozsad powinny znajdować się tuż nad powierzchnią ziemi. Głębokie sadzenie skutkuje gniciem roślin, natomiast zbyt płytko umieszczone mogą wysychać.
Truskawki mają płytki system korzeniowy i są wrażliwe na niedobór wody w glebie. Narażone na suszę rośliny redukują części nadziemne, wydają drobniejszy plon o gorszych parametrach, co w ostateczności wpływa na słabsze zawiązywanie pąków kwiatowych na następny sezon wegetacyjny.
Truskawki wykazują duże zapotrzebowanie na wodę od fazy kwitnienia do zakończenia zbioru owoców. Deszczowanie zwiększa ryzyko porażenia roślin i owoców szarą pleśnią. Zalecany jest więc system nawodnieniowy – najlepiej kropelkowy – o wydajności 250-300 l/ha, który można wykorzystać również do nawożenia roślin.
Najważniejszym zabiegiem w uprawie truskawek ekologicznych jest mechaniczne niszczenie chwastów. Dwa tygodnie po zbiorach należy ponadto wykosić liście i uprzątnąć je z plantacji oraz przekopać ściółkę. Usunięcie starych liści wiosną zmniejszy występowanie chorób.
Częstymi agrofagami w uprawie truskawek są grzyby powodujące szarą pleśń i białą plamistość liści truskawek, natomiast kwieciak malinowiec, zmiennik lucernowiec i roztocz truskawkowiec są powszechnie występującymi szkodnikami.
Rekomendowane do rolnictwa ekologicznego odmiany to:
- wczesne: Honeoye, Kent
- średnio wczesne: Salut, Aga, Filon, Camarosa, Elkant
- średnie: Onebor – Marmolada
- późne: Polka.
Założenie plantacji truskawek ekologicznych jest czasochłonne pod względem doboru stanowiska i przygotowania gleby. Jednak poniesione w pierwszym roku nakłady inwestycyjne przełożą się na powodzenie w uprawie w postaci obfitych plonów smacznych i zdrowych owoców podczas kolejnych lat.
Sylwia Cizio
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
![]() Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|