Jak wykorzystać owoce jagodowe?

Dzięki bogatej zawartości witamin i składników mineralnych owoce jagodowe warto wykorzystać kulinarnie ale również sezonowej pielęgnacji ciała i urody. Oto kilka przykładów dla zdrowia i urody.
Pyszne owocowe smoothie
Porcja dla 2-3 osób
• 2 banany - najlepiej bardzo dojrzałe
• około 2 szklanek owoców jagodowych: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, borówki, jeżyny, aronia – w zależności od sezonu kombinacja i ilość poszczególnych owoców może być dowolna. Można także owoce jagodowe połączyć z jabłkiem, gruszką lub innymi sezonowymi owocami
• odrobina nasion siemienia lnianego lub oleju kokosowego
• 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy do smaku
Wszystkie składniki umyć, wrzucić do blenedera i zmiksować – miód lub syrop z agawy można dodać opcjonalnie, bo owoce są słodkie same w sobie. W razie konieczności można również dolać trochę wody, by smoothie nie było zbyt gęste. Najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu.
Nawilżająca maseczka sezonowa „na czerwono”
W pielęgnacji suchej skóry pomaga czerwona maseczka przygotowana z malin i truskawek. Świeże owoce należy wymieszać z żółtkiem, łyżeczką miodu i mąki, np. ziemniaczanej. Gładki okład nałożyć na twarz na pół godziny, zmyć ciepłą wodą.
Gdy brakuje świeżych owoców z powodzeniem możemy wykorzystać mrożone. Będą równie skuteczne. Można również na bazie owoców jagodowych tworzyć swoje kompozycje maseczek łącząc ulubione składniki, np. jeżyny, poziomki, borówki.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |