Tort kokosowy z migdałowym akcentem

Biszkopt - składniki:
- 7 jaj,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki - krem:
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 500 ml śmietany kremówki 30%,
- wiórki kokosowe do kremu i do dekoracji.
Wykonanie:
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do piany cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy żółtka i dalej miksujemy na mniejszych obrotach. Kolejno do masy jajecznej dokładamy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Aby biszkopt był bardziej wilgotny, można dodać odrobinę oleju.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wykonanie kremu:
Galaretki należy rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do galaretki, mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę należy zmiksować i porcjami dodawać do niej tężejącą galaretkę, połaczoną z czekoladą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.
Przestudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Na pierwszy nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem, który też smarujemy kremem. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu. Całość dekorujemy kremem i posypujemy wiórkami i płatkami migdałów.
Tort kokosowy to prawdziwa poezja smaków!
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|