KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Żurawina - dlaczego warto ją jeść?

Opublikowano 30.01.2018 r.
Żurawina to coraz bardziej popularny w Polsce owoc. Dlaczego warto ją jeść? Odpowiedź jest prosta – jest źródłem cennych witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. 

Żurawina – właściwości lecznicze

Warto wiedzieć, że owoce żurawiny posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze, dzięki ich jedzeniu możemy zapobiec powstawaniu wielu chorób. 

Żurawina to bogactwo witaminy C, A, E, witamin z grupy B oraz polifenoli (mają działanie przeciwutleniające, dlatego zapobiegają powstawaniu chorób). Poza tym zawiera dużo błonnika i cenne pierwiastki, m.in potas, magnez, selen, sód, żelazo, fosfor i wapń.

 

  • Najbardziej znany jest dobroczynny wpływ żurawiny na układ moczowy. Okazuje się, że żurawina ma działanie przeciwzapalne oraz chroni przed bakteriami. 
  • Badania wykazują również, że regularne spożywanie żurawiny zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
  • Żurawina, dzięki właściwościom bakteriobójczym, zapobiega też powstawaniu próchnicy na zębach
  • Owoce żurawiny mają działanie moczopędne, pomagają zatem oczyścić organizm z toksyn. 
  • Żurawina jest także polecana przy problemach z żołądkiem – zapobiega osadzaniu się na ściankach narządów bakterii.
  • Regularne jedzenie żurawiny zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, dzięki wysokiej zawartości witaminy C – uszczelnia także naczynia krwionośne. 
  • Jako źródło błonnika, żurawina może przynieść ulgę osobom zmagającym się z częstymi zaparciami. 

 

Dobra żurawina pod wieloma postaciami

Świeże owoce żurawiny mają kwaśny smak, dlatego nie każdemu mogą smakować. Żurawina jednak rewelacyjnie sprawdza się w formie przetworów - soki czy konfitury. Owoce żurawiny można też mrozić. Najpopularniejsza forma to jednak żurawina suszona. 

Zastosowanie żurawiny w kuchni

Owoce żurawiny to pomysl na zdrową przekąskę. Warto dodawać je do ciast, deserów, sałatek, a nawet do zwykłego jogurtu. Żurawina bardzo często stanowi dodatek do sosów i potraw mięsnych. Przepisy z wykorzystaniem żurawiny przedstawimy w kolejnej części artykułu. 

 

Żurawinę warto jeść przez cały rok! Aby żurawina w pozytywny sposób mogła oddziaływać na nasze zdrowie, warto raz dziennie wypić szklankę soku żurawinowego lub zjeść dużą garść suszonej żurawiny. 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO