KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Co musimy wiedzieć produkując i stosując poferment?

Opublikowano 30.09.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Do ustawy o nawozach i nawożeniu wprowadzono nową kategorię – produkty pofermentacyjne, są to płynne lub stałe substancje organiczne powstające w wyniku produkcji biogazu rolniczego, w rozumieniu ustawy z 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii. o czym koniecznie powinniśmy wiedzieć, stosując poferment? - odpowiedź na to pytanie udziela Wojewódzka Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu.

- Istotą zmiany jest to, że produkty pofermentacyjne mogą być wprowadzane do obrotu bez pozwoleń ministra rolnictwa i rozwoju wsi, co umożliwi producentom łatwiejsze ich zbycie lub zagospodarowanie - podkreślają inspektorzy WIORIN z Poznania.


W dniu 11.09.2023 r. weszła w życie ustawa z dnia 13 lipca 2023 r. o ułatwieniach w przygotowaniu i realizacji inwestycji w zakresie biogazowni rolniczych, a także ich funkcjonowaniu, która wprowadziła zmiany w ustawie o nawozach i nawożeniu. Nowe przepisy określają jakie informacje i w jakim terminie należy zgłosić do WIORiN, ale także jakie produkty pofermentacyjne mogą być wprowadzane do obrotu, jakie dokumenty muszą towarzyszyć wprowadzonemu do obrotu produktowi pofermentacyjnemu itd.


- Podmiot uprawniony do wykonywania działalności w biogazowniach rolniczych, może przeznaczyć produkt pofermentacyjny na własne potrzeby lub wprowadzić ten produkt do obrotu. Niezależnie od rodzaju przeznaczenia jest jednak zobowiązany do złożenia stosownej informacji na piśmie. Informacje należy złożyć wojewódzkiemu inspektorowi ochrony roślin i nasiennictwa, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę podmiotu uprawnionego do wykonywania działalności w biogazowniach rolniczych, nie później niż w terminie 14 dni przed pierwszym przeznaczeniem na potrzeby własne lub wprowadzeniem do obrotu produktu pofermentacyjnego - informuje Katarzyna Florczyk z WIORiN w Poznaniu.


Produkty pofermentacyjne mogą być zbywane do bezpośredniego rolniczego wykorzystania wyłącznie na podstawie umowy zawartej w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Wprowadzający do obrotu jak i nabywający produkt pofermentacyjny jest zobowiązany do przechowywania umowy co najmniej przez 3 lata od dnia jej wygaśnięcia.


Ustawodawca wskazał, iż zabrania się pakowania i przepakowywania produktów pofermentacyjnych. Produkt pofermentacyjny wprowadzany do obrotu musi być zaopatrzony w dokument zawierający:

  1. imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu uprawnionego do wykonywania działalności w biogazowniach rolniczych, który wprowadza do obrotu ten produkt pofermentacyjny;
  2. postać produktu pofermentacyjnego;
  3. informacje o masie netto produktu pofermentacyjnego;
  4. informację o deklarowanej przez podmiot uprawniony do wykonywania działalności w biogazowniach rolniczych zawartości procentowej (m/m):
  • substancji organicznej w suchej masie,
  • składników pokarmowych:
  • – azotu całkowitego,
  • fosforu - w przeliczeniu na pięciotlenek fosforu (P205) ogółem,
  • potasu - w przeliczeniu na tlenek potasu (K20) ogółem.

- W ramach nadzoru nad wprowadzaniem do obrotu produktów pofermentacyjnych pracownicy Inspekcji mogą przeprowadzać kontrole w zakresie spełniania przez te produkty wymagań w zakresie dopuszczalnych rodzajów zanieczyszczeń i wartości tych zanieczyszczeń oraz zadeklarowanej zawartości substancji organicznej i zadeklarowanych zawartości składników pokarmowych, przeprowadzane na podstawie badań parametrów chemicznych i biologicznych wykonywanych w okręgowych stacjach lub w innych akredytowanych laboratoriach - dodają inspektorzy z Poznania. - Ustawodawca przewidział kary pieniężne od 2000 do nawet 100 000 zł.

źródło:1

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj