KGS przerobi rekordową liczbę buraków

- Prognozujemy, że wszystkie siedem cukrowni należących do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. przerobi w kampanię 2023/2024 ponad 7,1 mln ton surowca. Planujemy rekordową produkcję cukru w wysokości ponad 1 mln ton – mówi Marek Zagórski, Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Poszczególne cukrownie rozpoczęły przerób buraków pomiędzy 7 a 14 września.
Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) odbędzie się również tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z zagęszczonego soku.
- Stale dążymy do podnoszenia efektywności w naszych cukrowniach kontynuując inwestycje poprawiające procesy produkcyjne i jakość produkowanego przez nas cukru. Obniżamy tym samym także koszty, a równolegle podnosimy skale sprzedaży, co ma bezpośrednie przełożenie na osiąganie lepszych wyników finansowych firmy – wyjaśnia Prezes Zarządu Marek Zagórski.
Warunki atmosferyczne panujące wiosną 2023 roku nie sprzyjały wczesnym siewom buraka cukrowego. Niskie temperatury spowalniały wschody roślin, a występujące lokalnie zjawiska atmosferyczne niszczyły zasiewy i przyczyniały się do konieczności wykonania przesiewów plantacji. Plantacje znajdujące się w południowo-wschodnim rejonie narażone były na zniszczenia powodowane przez nasilone żerowanie szkodnika szarka komośnika. Wiosną na plantacjach buraka cukrowego na obszarze kontraktacyjnym spółki, poza żerowaniem szarka komośnika, obserwowano występowanie pchełki oraz kilkukrotne naloty mszyc, co utrudniało prowadzenie skutecznej ochrony plantacji. W późniejszym czasie duży wpływ na rozwój buraków cukrowych miały występujące lokalnie wysokie temperatury oraz brak opadów, które powodowały suszę. Aktualnie pogoda sprzyja wykopkom i zbiorom buraków.
Jak dodaje Prezes Marek Zagórski - Dobra sytuacja na rynku cukru umożliwia podnoszenie ceny skupu za buraki. Plantatorzy dostarczający buraki do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w 2023 roku otrzymają zapłatę za buraki kontraktowane o zawartości cukru 16% w kwocie netto nie mniejszej niż 46,5 euro za 1 tonę. Na tę kwotę składa się cena podstawowa 45 €/t i świadczenie gwarantowane w kwocie 1,5 €/t (zaliczka na poczet świadczenia dodatkowego powiązanego z ceną cukru).
Źródło: Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|