KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Najpiękniejsze jabłka mają rumieńce. Jak powstaje rumiane jabłuszko?

Opublikowano 04.11.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Najchętniej kupujemy jabłka pięknie wybarwione. Takie, gdzie czerwień miesza się z kolorem żółtym i zielonym. Na rynku światowym najpopularniejsze są jabłka czerwone. Czy zastawialiśmy się kiedyś, jak powstaje rumiane jabłuszko?

- Wiele zależy od odmiany, niektóre mają genetycznie zaprogramowane barwniki antocyjanowe  w dużych ilościach. Intensywność rumieńca zależy od stężenia tych związków w skórce owocu. Dotyczy to zwłaszcza jabłek czerwonych - powiedział nam Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - W Polsce jednak najczęściej spotykamy się z jabłkami w kolorze zielono - żółto - pomarańczowym. 


Skoro wybarwienie zależy w dużym stopniu od właściwości odmiany, nie powinno nas dziwić, ze sadownicy do nasadzeń coraz częściej wybierają ,,ładne'' odmiany jabłek. Jednak decyzja o wymianie drzew w sadzie na ,,ładniejsze'' nie jest prosta - mija kilka lat nim młode drzewa wchodzą w owocowanie. 


- Każdy z nas, od kiedy sięga pamięcią wie, ze pomimo tego, że uprawiane były stare, tradycyjne odmiany, to jednak bardzo często jabłko i tak było pięknie wybarwione - dodaje inżynier Węgrzyn. - Nawet w tradycyjnych odmianach można zatem uzyskać piękny rumieniec. Najlepsze warunki do wybarwienia jabłek powstają wtedy, gdy jest duża różnica temperatur między dniem i nocą, czyli wtedy, gdy jesienią mamy do czynienia z suchym wyżem. Temperatura +20 stopni Celsjusza w dzień i 5-6 stopni w nocy powoduje piękne wybarwienie owoców.


Sama różnica temperatury wszakże nie wystarcza. Jabłkom, aby uzyskać piękny kolor potrzebne jest także światło. Oczywiście światło słoneczne.


- Im zdrowsze drzewo, mniej porażone liście tym silniej zachodzi fotosynteza, której efektem jest wysoka zawartość cukru w jabłkach. Ten cukier także decyduje o ostatecznym wybarwieniu owocu - wyjaśnia pan Józef. - Wzrok nas nie myli. Pięknie wybarwione jabłko to zazwyczaj także zdrowe jabłko, nic więc dziwnego, że chętnie po takie sięgamy.


W dużych sadach czasem wspomaga się wybarwianie jabłek opryskiem z nawozem fosforowo-potasowym, a nawet stosując chemiczne biostymulatory. Wysokiej jakości jabłka deserowe muszą mieć rumieniec, żeby sadownik mógł uzyskać za nie dobrą cenę. Te z działki i własnego ogrodu, dojrzewające w promieniach słońca są jednak najlepsze...

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj