KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Najpiękniejsze jabłka mają rumieńce. Jak powstaje rumiane jabłuszko?

Opublikowano 04.11.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Najchętniej kupujemy jabłka pięknie wybarwione. Takie, gdzie czerwień miesza się z kolorem żółtym i zielonym. Na rynku światowym najpopularniejsze są jabłka czerwone. Czy zastawialiśmy się kiedyś, jak powstaje rumiane jabłuszko?

- Wiele zależy od odmiany, niektóre mają genetycznie zaprogramowane barwniki antocyjanowe  w dużych ilościach. Intensywność rumieńca zależy od stężenia tych związków w skórce owocu. Dotyczy to zwłaszcza jabłek czerwonych - powiedział nam Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - W Polsce jednak najczęściej spotykamy się z jabłkami w kolorze zielono - żółto - pomarańczowym. 


Skoro wybarwienie zależy w dużym stopniu od właściwości odmiany, nie powinno nas dziwić, ze sadownicy do nasadzeń coraz częściej wybierają ,,ładne'' odmiany jabłek. Jednak decyzja o wymianie drzew w sadzie na ,,ładniejsze'' nie jest prosta - mija kilka lat nim młode drzewa wchodzą w owocowanie. 


- Każdy z nas, od kiedy sięga pamięcią wie, ze pomimo tego, że uprawiane były stare, tradycyjne odmiany, to jednak bardzo często jabłko i tak było pięknie wybarwione - dodaje inżynier Węgrzyn. - Nawet w tradycyjnych odmianach można zatem uzyskać piękny rumieniec. Najlepsze warunki do wybarwienia jabłek powstają wtedy, gdy jest duża różnica temperatur między dniem i nocą, czyli wtedy, gdy jesienią mamy do czynienia z suchym wyżem. Temperatura +20 stopni Celsjusza w dzień i 5-6 stopni w nocy powoduje piękne wybarwienie owoców.


Sama różnica temperatury wszakże nie wystarcza. Jabłkom, aby uzyskać piękny kolor potrzebne jest także światło. Oczywiście światło słoneczne.


- Im zdrowsze drzewo, mniej porażone liście tym silniej zachodzi fotosynteza, której efektem jest wysoka zawartość cukru w jabłkach. Ten cukier także decyduje o ostatecznym wybarwieniu owocu - wyjaśnia pan Józef. - Wzrok nas nie myli. Pięknie wybarwione jabłko to zazwyczaj także zdrowe jabłko, nic więc dziwnego, że chętnie po takie sięgamy.


W dużych sadach czasem wspomaga się wybarwianie jabłek opryskiem z nawozem fosforowo-potasowym, a nawet stosując chemiczne biostymulatory. Wysokiej jakości jabłka deserowe muszą mieć rumieniec, żeby sadownik mógł uzyskać za nie dobrą cenę. Te z działki i własnego ogrodu, dojrzewające w promieniach słońca są jednak najlepsze...

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj