Zdrowe zamienniki w diecie malucha
Słodzone desery jogurtowe
Jogurty smakowe, chociaż na pozór zdają się zaliczać do zdrowej żywności, często zawierają bardzo dużo cukru a naturalny wsad owocowy zastępowany jest aromatami. Pozostaje nam uważne studiowanie etykiety bądź konstruowanie smakowych jogurtów samodzielnie.
Można to zrobić bazując na jogurcie naturalnym (swoją drogą, go też bardzo łatwo przygotować samemu, przepisów jest całkiem sporo) poprzez dodanie domowego dżemu, konfitury, syropu klonowego (lub z agawy) albo „ziarnistego wsadu” w postaci słonecznika, sezamu, pestek dyni albo amarantusa ekspandowanego.
Granulowane herbaty smakowe
Granulowane herbaty smakowe warto zastąpić tymi naturalnymi. Pomocne będą: herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa, z owoców leśnych), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos.
Cukier…
Jeżeli nie chcemy rezygnować z cukru białego, bądź nie odpowiada nam wykorzystanie w jego zastępstwie syropów (co zresztą wykonalne jest np. w przypadku dosładzania naleśników, ale niekoniecznie przy wypiekach) warto rozejrzeć się za nierafinowanym cukrem trzcinowym. Zawiera on choć minimalne wartości odżywcze, w przeciwieństwie do swojego białego odpowiednika. Korzystnie wpływa także na smak produktów.
Syropy „owocowe”
Bardzo popularne syropy owocowe, które zalewa się wodą coraz częściej niewiele wspólnego mają z prawdziwymi owocami. Mnóstwo w nich konserwantów, sztucznych aromatów etc. Warto zrezygnować z przyrządzania na ich bazie napojów, a zaproponować dziecku w zamian np. kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne (100%) niedosładzane (zwracajmy uwagę by na kartoniku było wyraźnie napisane „sok”, a nie napój).
Życzymy powodzenia w zmianach. Zobaczcie jakie to proste!
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |