Skąd wiemy, że żywność jest bezpieczna?

Oczywiście, z oczywistych przyczyn kontrole są wyrywkowe - najważniejsze jednak, że są. Dobra wiadomość jest też taka, że inspektorzy z PIORiN w Rzeszowie w tym roku nie stwierdzili przekroczenia norm chemikaliów w żywności.
- W roku 2023 w ramach urzędowych badań i kontroli przeprowadzonych przez PIORiN w Rzeszowie w zakresie owoców i warzyw przebadano m. in. próbki truskawek, jabłek, gruszek, porzeczki, winogron, borówki amerykańskiej, maliny, cebuli, pomidora, kalafiora, selera i buraka ćwikłowego. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że badane partie owoców i warzyw spełniały wymagania w zakresie dopuszczalnych wartości pozostałości środków ochrony roślin, tzw. NDP - poinformował podkarpacki WIORiN. - W badanych próbkach pobranych na terenie województwa podkarpackiego nie stwierdzono przekroczeń NDP w zakresie zawartości pozostałości środków ochrony roślin.
Celem takich badań jest sprawdzenie przestrzegania przez producentów płodów rolnych przepisów prawa europejskiego w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w żywności i paszy pochodzenia roślinnego. Za nieprzestrzeganie norm kary są dotkliwe, gdyż wobec naruszających przepisy prawa analizy te mogą być podstawą stosowania sankcji obejmujących oprócz kar finansowych również wycofanie produktu z obrotu handlowego.
W trakcie kontroli prowadzonych u producentów rolnych zajmujących się uprawą warzyw i owoców z przeznaczeniem na sprzedaż pobierane są próbki roślin, a następnie prowadzone są ich badania. Próbki pobranych roślin badane są w akredytowanych laboratoriach.
Osiągnięcie maksymalnych plonów o wysokiej jakości jest bardzo trudne do uzyskania bez stosowania chemicznej ochrony roślin, które jednocześnie stwarzają duże zagrożenia związane z pestycydami. Bezpieczne stosowanie środków ochrony roślin jest obowiązkiem profesjonalnego użytkownika wynikającym z przepisów prawa. W celu sprawdzenia czy produkty roślinne były chronione środkami ochrony roślin niedozwolonymi na daną uprawę bądź w sposób niezgodny z etykietą, stwarzając przez to zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka, inspektorzy pobierają próby do badania na pozostałości środków ochrony roślin. Do badań pobierane są rośliny z różnych grup uprawowych, znajdujących się w różnej fazie dojrzałości:
- przed zbiorem (przed osiągnięciem lub po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej) lub,
- po zbiorach (z miejsc składowania lub przechowywania).
Jakość żywności jest badana we wszystkich województwach. Inspektorzy WIORiN w Gdański pobierali próby kolb kukurydzy i jabłek. Próbki po pobraniu i odpowiednim zapakowaniu i oznakowaniu zostają przekazane do Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego oraz do Centralnego Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony i Nasiennictwa.
Stopniowe ograniczanie liczby substancji czynnych tak naprawdę sprzyja bezpieczeństwu żywności, bo wycofywane są te substancje, które które mają najsilniejsze działanie i ich stosowanie może spowodować najwięcej kłopotów dla konsumentów. Kontrole prowadzone przez inspektorów PIORiN-u powinny nas utwierdzać w przekonaniu, że żywność jest bezpieczna. Ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin powodują, że żywność jest lepszej jakości, ale także jest droższa. Stare powiedzenie: albo ilość, albo jakość sprawdza się i w tym przypadku.
Foto: WIORiN w Gdańsku
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|