Carving – sztuka rzeźbienia owoców
Takie rzeźby potrafią wprawić w zdumienie nawet najbardziej wymagających gości podczas wesel, bankietów i innych imprez okolicznościowych. Początkowo technika carvingu zakładała jedynie ozdabianie owoców i warzyw. Wraz z rozwojem tej sztuki rozpoczęto wycinać w nich rozmaite kształty przy użyciu specjalnych noży, co szybko zyskało szerokie uznanie.
Początków carvingu należy doszukiwać się już w starożytności i rejonach Dalekiego Wschodu. Pierwsze wzmianki o artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin. Obecnie za kolebkę światowego carvingu uznawana jest Tajlandia, w której sztuka ta została uznana
za element dziedzictwa narodowego.
Dekoracje z owoców tworzy się, bazując na arbuzach, melonach czy ananasach. Najlepszym materiałem do rzeźbienia są owoce lekko niedojrzałe i mniej soczyste, dzięki temu łatwiej nadawać im pożądane kształty, a wykonana praca dłużej się utrzymuje.
Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się: rzodkwi, buraków, różnego rodzaju rzep, brukwi, kabaczka, a także marchwi, cebuli, selera czy kalarepy. Warzywa są dużo twardsze, stąd też wycina się w nich o wiele trudniej. Do uzupełnienia gotowych rzeźb lub większych kompozycji stosuje się m.in.: kolorowe papryczki chili, pomidorki, liście pora, kolorowych sałat oraz świeże zioła. Najlepszym sposobem utrwalenia piękna dekoracji z owoców jest zraszanie ich lodowatą wodą oraz owijanie folią. Pozwala to dłużej utrzymać wilgotność i jędrność
owoców oraz warzyw.
Aby nauczyć się podstaw carvingu wystarczą chęci, odpowiednie wyposażenie oraz spora ilość wolnego czasu. Tworzenie tych wyjątkowych dekoracji ułatwiają specjalne noże, bowiem rzeźbienie w owocach i warzywach wymaga nie lada precyzji. Pomocny jest nóż tajski, który ma ostrze pozwalające na dokładne wycinanie nawet najdrobniejszych elementów z miąższu, a także noże z ostrzami w kształcie liter U oraz V, które umożliwiają wykonywanie efektownych wgłębień. Do carvingu używane są również noże w kształcie sierpa, dwustronna łyżeczka oraz nożyczki do przycinania.
Osoby pasjonujące się tą niezwykłą sztuką chętnie dzielą się swoją wiedzą oraz doświadczeniami, publikując w sieci filmy instruktażowe. Można również skorzystać z oferowanych przez profesjonalistów szkoleń oraz warsztatów.
Taką przyjemność mieli uczestnicy wyjazdu studyjnego dla kół gospodyń wiejskich, który odbył się w ramach realizacji projektu z inicjatywy Tomasza Kopery, dyrektora Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, pn. „W poszukiwaniu wiedzy i umiejętności
– szanse i możliwości rozwoju dla kół gospodyń wiejskich”. Operacja współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”, Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Instytucją Zarządzającą Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas pokazu uczestnicy świetnie się bawili oraz zdobywali nowe umiejętności, podziwiając niezwykłe dzieła tworzone przez Łukasza Szewczyka, reprezentującego Pracownię Sztuki Kulinarne.
Kamila Drobnik
Artykuł opublikowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|