KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Naturalne sposoby na walkę z przeziębieniem

Opublikowano 06.12.2023 r.
Czas jesienno-zimowy to okres częstych przeziębień. Nie możemy spać bo katar, ból gardła czy gorączka nie dają nam możliwości, by zasnąć. Najlepszymi sposobami na przeziębienie lub początek choroby, by je zniwelować są napary z ziół, soki, które można stosować na co dzień lub w czasie przeziębień. Rozgrzewające herbatki z dodatkiem imbiru, lipy, cynamonu czy miodu na pewno pomogą nam w tym trudnym okresie. 

Nieprzespane noce to udręka dla wszystkich, więc warto się przed nimi chronić. Napary z miętą pieprzową, sok z czarnego bzu czy sok z malin są niezastąpione podczas przeziębienia, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Żurawina, która jest bogata w witaminę C, zapobiega infekcjom i wzmacnia nasz organizm, co chroni przed chorobami. Cynamon również świetnie działa w leczeniu przeziębienia, bo ma działania dezynfekujące, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

napój imbirowy

Napar z liści mięty pieprzowej


Przygotowanie: napar sporządza się z 1 łyżeczki suszonych liści mięty i zalewa szklanką (250 ml) gorącej wody. Zaleca się pić od 2–5 filiżanek dziennie.

Syrop z czosnku i cytryn


Składniki: 2–3 główki czosnku, 2–3 cytryny, 5 łyżek miodu, szklanka wody.
Przygotowanie: czosnek obrać, a następnie przepuścić przez praskę. Z cytryn wycisnąć sok i odcedzić usuwając pestki, wymieszać czosnek z sokiem z cytryn. Dodać miód i ponownie wymieszać, po jakimś czasie dolać wodę i znów wymieszać. Zlać do butelki i odstawić na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce, po tym czasie przelać syrop do butelki i przechowywać w lodówce.

Mieszanka malinowo-ziołowa


Przygotowanie: do przygotowania mikstury niezbędne będą takie zioła jak: korzeń babki lancetowej oraz kwiat czarnego bzu. Do naczynia należy wsypać po 2 łyżeczki każdego z ziół, następnie zalać wrzącą wodą i odstawić do zaparzenia. Optymalny czas zaparzania to ok. 15 minut. Po tym czasie należy przecedzić wywar i dolać ok. 1/3 szklanki soku malinowego, dokładnie wymieszać i syrop jest gotowy do spożycia. Tak przygotowany wywar należy pić 3 razy dziennie po posiłku w ilości 1/3 szklanki.

Herbatka lipowo-miodowa


Przygotowanie: do szklanki należy nasypać dwie łyżeczki kwiatów lipy i zalać to wrzącą wodą. Pozostawić do zaparzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie do naparu dodać dwie łyżki miodu i wymieszać.

Napar z liści malin


Przygotowanie: 1 łyżeczkę suszonych liści zalać filiżanką (150 ml) gorącej wody, przykryć i pozostawić na kilka minut. Zaleca się pić 1 filiżankę dziennie.
 

Napój imbirowy


Przygotowanie: napój imbirowy bardzo dobrze działa na katar. A jego przyrządzenie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczą trzy plasterki obranego korzenia imbiru. Zalać imbir szklanką wrzącej wody i ogrzewać na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie lekko wystudzić specyfik i dodać łyżkę miodu.

Herbata z imbirem i cynamonem


Składniki: 3 łyżeczki czarnej herbaty liściastej, 500 ml wody, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy, 3 plasterki cytryny, około 3 cm obranego korzenia imbiru, 2 łyżki miodu.


Przygotowanie: do zaparzacza do herbaty wsypać liście czarnej herbaty. Odmierzyć 1 łyżeczkę kurkumy, dodać do zaparzacza wraz z laską cynamonu. Zagotować wodę, odczekać 3 minuty, po czym zalać powyższą mieszankę. Kolejno dodać obrany i starty na tarce imbir, plasterki cytryny oraz miód. Wymieszać. Poczekać kilka minut, aż napar nabierze intensywnego koloru.

Nalewka imbirowa na przeziębienie (bez alkoholu)

Cytrynę wycisnąć, a świeży imbir pokroić w cienkie plasterki, następnie wrzucić wszystko do słoika i zalać szklanką miodu. Po 3 dniach nalewka jest gotowa. Smaczna, zdrowa i bezalkoholowa, a co najważniejsze bez obaw można ją podawać dzieciom i dorosłym.

 
Karolina Fejdowska
"Wieś Kujawsko-Pomorska", listopad 2023 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj