KOWR podsumowuje rok pracy

Ziemia dobrem niepomnażalnym
Głównym zadaniem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jest ochrona polskiej ziemi rolnej i jak najlepsze nią gospodarowanie. Bo jest ona dobrem niepomnażalnym. Stanowi narodowy skarb Polski. Dlatego trzeba nią bardzo rozsądnie gospodarować. Do końca kwietnia 2016 roku zostało sprzedane 2 mln 700 tys. hektarów. Przez ostatnie 7 lat, kiedy zaczęły obowiązywać nowe przepisy, które ograniczyły ten proces, sprzedano zaledwie 30,5 tys. hektarów, w tym na cele inwestycyjne. Ponadto, w tym samym okresie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa nabył blisko 13 tys. hektarów ziemi rolnej, w ramach ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego. W trzech kwartałach 2023 r. sprzedano ponad 3 tys. ha gruntów.
Podstawową formą zagospodarowania gruntów rolnych jest dzierżawa. Cieszy się ona dużym zainteresowaniem rolników, gdyż stanowi dogodny sposób użytkowania gruntów i usytuowanych na nich budynków. Nie wymaga angażowania dużych środków finansowych, jak ma to miejsce przy nabywaniu nieruchomości. Zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na inwestycje w rolnictwie. Ziemia rolna jest dzierżawiona głównie rolnikom indywidualnym na powiększenie lub utworzenie gospodarstwa rodzinnego, które jest podstawą ustroju rolnego, o czym mówi 23 art. Konstytucji RP.
W pierwszych trzech kwartałach br. KOWR wydzierżawił prawie 23,5 tys. ha gruntów rolnych oraz przedłużył ponad 3 tys. umów dzierżawy na powierzchnię ponad 78 tys. ha.
Ważną formą rozdysponowania nieruchomości ZWRSP są nieodpłatne przekazania gruntów uprawnionym podmiotom. Jednym z głównych beneficjentów tej formy zagospodarowania państwowej ziemi są samorządy lokalne. Na uzyskanych przez nie gruntach powstają szkoły, szpitale, boiska sportowe, place zabaw, tereny rekreacyjne, jak również obiekty użyteczności publicznej: hydrofornie, studnie głębinowe, przepompownie, oczyszczalnie ścieków, drogi dojazdowe oraz nekropolie.
KOWR posiada również nieruchomości nierolne, które wykorzystywane są głównie na cele inwestycyjne. Ich atutami są przede wszystkim znakomita komunikacja i duża powierzchnia, na której mogą powstać inwestycje typu „greenfield”, parki technologiczne i przemysłowe, centra biznesowe, handlowe, logistyczne, składy magazynowe, nowoczesne budownictwo mieszkaniowe. Z oferty KOWR skorzystało wiele liczących się w gospodarce koncernów.
Pomoc rolnikom w trudnej sytuacji
W zakresie swoich obowiązków Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa realizuje mechanizmy, które są pomocne rolnikom i producentom rolnym będącym w trudnej sytuacji ekonomicznej.
Na mocy ustawy z dnia 9 maja 2023 r. o Funduszu Ochrony Rolnictwa udziela rolnikom i producentom rolnym rekompensat z tytułu utraty przychodów z prowadzonej przez nich działalności rolniczej, w przypadku upadłości podmiotu skupującego produkty rolne.
W ramach FOR do OT KOWR wpłynęło niemal 700 wniosków o przyznanie rekompensaty na kwotę 30,91 mln zł. Pozytywnie rozpatrzono 450 wniosków, przyznając rekompensaty w wysokości 17,07 mln zł.
Od lipca 2023 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa udziela pożyczek płynnościowych dla podmiotów prowadzących działalność w zakresie skupu, przechowywania lub przetwarzania produktów rolnych tzw. Linia SKUP PR. Wysokość środków przeznaczonych na pożyczki płynnościowe to kwota 445 mln zł. Uprawieni mogą wnioskować o pożyczki płynnościowe na zobowiązania z tytułu skupu zbóż, kukurydzy lub rzepaku wobec dostawców tj. rolników indywidualnych do 11 mln zł.
W 2018 roku KOWR uruchomił możliwość zaciągania pożyczek ze środków Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa. Pożyczki są udzielane jako wsparcie przedsięwzięć mających na celu rozwój obszarów wiejskich, z przeznaczeniem środków na finansowanie działań innowacyjnych lub rozwojowych związanych z produkcją roślinną, zwierzęcą, hodowlą oraz przetwórstwem rolno-spożywczym. W 2023 roku KOWR udzielił 6 pożyczek na łączną kwotę 795 tys. zł.
Inną formą pomocy KOWR jest obniżenie czynszu dzierżawnego w odniesieniu do dzierżawców, którzy dzierżawią od KOWR grunty będące w Zasobie Własności Rolnej Skarbu Państwa. Obniżenie czynszu dzierżawnego może nastąpić przy łącznym spełnieniu dwóch warunków: zaistnieniu okoliczności, za które dzierżawca nie ponosi odpowiedzialności (działanie sił przyrody: huragan, gradobicie, pożar, powódź, susza, wymarznięcie), i które nie dotyczą jego osoby oraz wystąpieniu znacznego zmniejszenia zwykłego przychodu z przedmiotu dzierżawy.
KOWR na podstawie ustawy z 9 listopada 2018 r. o restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne może również przejmować dług rolnika postały w związku z prowadzeniem działalności rolniczej, pod warunkiem przeniesienia własności całości lub części nieruchomości rolnej na rzecz Skarbu Państwa.
W 2023 r. KOWR zawarł 5 umów przejęcia długu, na mocy których przejął nieruchomości o powierzchni 89 ha i spłacił zobowiązania podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne w łącznej wysokości 3,571 mln zł.
Od 2019 r. do października 2023 r. KOWR przejął do Zasobu WRSP ponad 1330 ha na podstawie 30 umów, z tego 1314 ha na podstawie 29 umów zostało rozdysponowane, a spłata przejętych zobowiązań wyniosła ogółem ponad 78,5 mln zł. Do rozdysponowania pozostają 16 ha przejętych nieruchomości.
Wszystkie przejęte grunty zostały wydzierżawione dotychczasowym właścicielom.
Skuteczne działania KOWR w zakresie OZE
KOWR prowadzi bardzo skuteczne działania w zakresie odnawialnych źródeł energii. Obejmują one w szczególności: monitorowanie rynku biokomponentów i biopaliw ciekłych, biogazu rolniczego, biopłynów oraz działalności spółdzielni energetycznych.
Na uwagę zasługuje przede wszystkim możliwość szerokiego wykorzystania biomasy pochodzenia rolniczego, która gwarantuje pozyskiwanie energii w sposób stabilny i niezależny od czynników zewnętrznych takich jak słońce czy wiatr.
Instalacjami, które wykorzystują biomasę do wytwarzania energii elektrycznej
i ciepła są biogazownie rolnicze. Wykorzystują one głównie odpady z rolnictwa, takie jak gnojowica czy obornik, a także odpady z przemysłu rolno-spożywczego.
Uzyskany biogaz służy głównie do produkcji energii elektrycznej. Produkcja tej energii to jednak tylko część potencjału, jakim dysponuje biogazownia rolnicza, ponieważ podczas spalania gazu silniki prądotwórcze generują również spore ilości ciepła. Ciepło to może być dostarczane do sąsiadujących budynków gospodarczych i mieszkalnych, a także do zakładów przemysłowych oraz budynków użyteczności publicznej, takich jak szkoły, kościoły, hale widowiskowo-sportowe czy ośrodki zdrowia.
Ponadto, w wyniku przetwarzania substratów w biogazowniach rolniczych powstaje masa pofermentacyjna, która może być wykorzystywana jako wartościowy nawóz naturalny o oczekiwanej przez rolników strukturze azotowej.
Informacje dotyczące działań w zakresie OZE KOWR stara się przekazać rolnikom, instytucjom i osobom prywatnym, organizując bezpłatne warsztaty i szkolenia. W 2023 roku zorganizował 16 warsztatów dotyczących funkcjonowania mikrobiogazowni rolniczych, wykorzystania biomasy rolniczej (słomy) do produkcji brykietu, oraz zakładania i funkcjonowania spółdzielni energetycznych. W warsztatach tych łącznie uczestniczyło 700 osób. Ponadto KOWR przygotował 7 filmów promujących wspomnianą wyżej tematykę, a także 4 audycje telewizyjne emitowane w Programie 1 TVP. W trakcie realizacji jest cykl 10 warsztatów dotyczących funkcjonowania biogazowni rolniczych.
Promocja produktów rolno-spożywczych w kraju i za granicą
KOWR prowadzi działania promocyjne i informacyjne produktów rolnych i żywnościowych oraz metod ich produkcji. Głównym celem tych działań jest popularyzacja żywności wysokiej jakości wytwarzanej w ramach systemów jakości oraz oznaczeń, w tym żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, a także zwiększenie jej spożycia. Promowane są także odpowiedzialne decyzje zakupowe oraz patriotyzm konsumencki. W tym celu prowadzone są kampanie promocyjne i informacyjne „Solidarni z rolnikami” i „Kupuj świadomie” oraz organizowany jest konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą „Bitwa Regionów”.
Na szczególną uwagę zasługuje konkurs „Bitwa Regionów”. Była to już ósma edycja, do której zgłosiła się największa w historii konkursu liczba Kół Gospodyń Wiejskich – aż 3528. Konkurs, który ma na celu promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych zakończył się wielkim sukcesem. Po raz pierwszy w regulaminie konkursu znalazł się wymóg, aby przy przygotowaniu potrawy konkursowej wykorzystać przynajmniej jeden produkt regionalny, a w wydarzeniu wzięli udział lokalni producenci polskiej żywności wysokiej jakości. Pomimo, że był to konkurs, któremu towarzyszyła zacięta i emocjonująca rywalizacja odznaczał się przede wszystkim wspaniałą atmosferą. Bo w tego typu wydarzeniach, zwycięstwo nie jest rzeczą najważniejszą. Czasem liczy się sam udział, zdobywanie nowych doświadczeń i poznawanie innych ludzi.
Warto odnotować organizowany przez KOWR I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie, który odbył się na Stadionie Narodowym w Warszawie. Swoje wyroby regionalne zaprezentowało ponad 100 wystawców, a w specjalnych strefach odbywały się pokazy kulinarne i degustacje. W ciągu dwóch dni Festiwalu na PGE Narodowym królowała polska żywność wysokiej jakości. Festiwal był prawdziwym świętem dla smakoszy i koneserów rodzimej kuchni oraz polskich produktów prosto od rolników i lokalnych dostawców.
KOWR z powodzeniem obsługuje także 10 branżowych funduszy promocji produktów rolno-spożywczych, utworzonych w celu wspierania marketingu rolnego, wzrostu spożycia i promocji żywności.
KOWR podejmuje też liczne inicjatywy na rzecz wsparcia rozwoju współpracy handlowej sektora rolno-spożywczego z zagranicą. Polskie produkty są promowane na rynkach zagranicznych pod wspólnym hasłem „Poland tastes good”. Hasło to ma kojarzyć się z naszym krajem i budzić przekonanie, że polska żywność jest smaczna i odznacza się wysoką jakością. W tym celu KOWR m.in. organizuje narodowe stoiska informacyjno-promocyjne na zagranicznych targach i wystawach z udziałem polskich przedsiębiorców, realizuje zagraniczne misje handlowe oraz zapewnia obsługę spotkań biznesowych z zagranicznymi przedsiębiorcami, organizuje w Polsce przyjazdowe misje handlowe zagranicznych importerów i dziennikarzy branżowych czy też organizuje webinaria informacyjne poświęcone rynkom rolno-spożywczym krajów trzecich i pomaga w nawiązywaniu kontaktów handlowych.
Efekty tych działań są widoczne w systematycznie rosnącym z roku na rok eksporcie polskich towarów rolno-spożywczych. Głównym jego odbiorcą polskiego są państwa unijne. Jednak rynki tych krajów są w znacznym stopniu nasycone, o dużej konkurencji, dlatego istotne jest, aby polscy eksporterzy w większym stopniu kierowali swoją ofertę na rynki pozaunijne, o dużym potencjale rozwoju eksportu, znajdujące się w Azji (Chiny z Hongkongiem, Singapur, Korea Południowa, Japonia, Wietnam, Tajlandia), na Bliskim Wschodzie (Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Izrael), w Afryce (RPA, Egipt, Nigeria, Algieria, Maroko) i Ameryce Północnej (USA, Kanada). Warto zwrócić uwagę również na kraje Ameryki Południowej i Środkowej, takie jak Chile, Meksyk czy Brazylia.
Działania służące stabilizacji i monitorowaniu rynków rolnych
W kompetencjach KOWR pozostaje realizacja zarówno krajowych, jak i unijnych mechanizmów o charakterze wspierającym i monitorującym rynki rolne. Należą do nich mechanizmy: prywatnego przechowywania i interwencyjnych zakupów produktów rolno-spożywczych, handlu zagranicznego z krajami pozaunijnymi, monitorowania obowiązku zawierania umów na dostarczanie produktów rolnych, a także monitorowania produkcji na rynkach: winorośli i wina, maku i konopi włóknistych, cukru, tytoniu oraz mleka. Do obowiązków KOWR należy także gromadzenie, analiza, przetwarzanie i udostępnianie informacji dotyczących rynków produktów rolnych i żywnościowych. KOWR sporządza cykliczne informacje i analizy dotyczące: zmian cen, sytuacji podażowo-popytowej na podstawowych rynkach rolno-żywnościowych i handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi. Z opracowań KOWR korzysta bardzo dużo instytucji i osób prywatnych.
Realizacja programów wspierających konsumpcję
W ramach mechanizmów wspierających konsumpcję KOWR realizuje Program dla szkół oraz Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ). Celem pierwszego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennym odżywianiu. Drugi skierowany jest do osób najbardziej potrzebujących, którym niezbędna jest pomoc w zapewnieniu żywności.
Nierozłącznym elementem Programu dla szkół są działania edukacyjne, w ramach których dzieci biorą bezpłatnie udział w warsztatach i wycieczkach. Dzięki temu zapoznają się z pracą rolnika i życiem na wsi. Poza tym poprzez Program dla szkół dzieciom przekazywana jest wiedza o niemarnowaniu żywności oraz właściwej segregacji odpadów.
W „Programie dla szkół” w roku szkolnym 2022/2023 w komponencie owocowo-warzywnym uczestniczyło 11,5 tys. szkół podstawowych, w których owoce i warzywa otrzymało ok. 1,7 mln dzieci, natomiast w komponencie mlecznym udział wzięło 11,7 tys. szkół podstawowych, w których mleko i produkty mleczne otrzymało również 1,7 mln dzieci.
Warto odnotować, że w roku szkolnym 2023/2024 budżet programu uległ zwiększeniu w stosunku do ubiegłego roku. Budżet wynosi łącznie 256,8 mln zł, w tym 118,7 mln zł z budżetu UE oraz 138,1 mln zł z budżetu krajowego.
Bardzo ważnym z punktu widzenia społecznego jest Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ). Jego celem jest ograniczenie ubóstwa poprzez świadczenie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym. Mogą oni otrzymać nieodpłatnie paczki z żywnością, pełnowartościowe posiłki, a także wziąć udział w działaniach, których celem jest włączenie do społeczności lokalnych i poprawa sytuacji życiowej. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie lub rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych czy posiłków. Z pomocy żywnościowej korzysta co roku około 1,3 mln uprawnionych osób w Polsce, którym dostarczane jest ponad 60 tys. ton produktów rolno-spożywczych o wartości około 300 mln zł.
Przy realizacji tego Programu KOWR odpowiedzialny jest za organizację przetargów na dostawy artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich oraz odpowiada za nadzór nad dostawami żywności przez wykonawców, a także nadzoruje dystrybucję żywności i działania na rzecz włączenia społecznego realizowane przez organizacje partnerskie.
Sukces Narodowego Pokazu Koni Arabskich Czystej Krwi
Warto odnotować wydarzenie organizowane przez KOWR, które zostało przez obserwatorów uznane za ogromny sukces. Chodzi o XLV Narodowy Pokaz Koni Arabskich Czystej Krwi, który odbył się w dniach 11-13 sierpnia 2023 r. w Stadninie Koni Janów
Podlaski. Pokaz ten był jednym z najlepiej zorganizowanych widowisk w historii tego wydarzenia. Potwierdził on również siłę hodowli koni arabskich, prowadzonych przez spółki, należące do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Wysoko oceniono również aukcje „Pride of Poland” i „Summer Sale”, na których zarejestrowało się ponad 40 kupujących m.in. ze Szwajcarii, Arabii Saudyjskiej, Szwecji, Stanów Zjednoczonych, Syrii oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Wynik Aukcji „Pride of Poland” w 2023 r. – ponad 2.100.000 euro czyli ponad 9.000.000 zł – jest drugim najlepszym wynikiem finansowym uzyskanym od 2010 r. i świadczy o tym, że polska hodowla koni arabskich jest nadal ceniona i poszukiwana na świecie.
Dobre wyniki polskich koni arabskich w Czempionacie Europy
Sukcesem koni arabskich czystej krwi polskiej hodowli, w tym koni ze spółek KOWR w Janowie Podlaskim i Michałowie, zakończył się Czempionat Europy w Bedizzole (Włochy), który był rozgrywany w październiku 2023 r.
Dzięki wynikom uzyskanym przez konie polskiej hodowli, prestiżowy tytuł Najlepszego Europejskiego Hodowcy trafił do Stadniny Koni Janów Podlaski, a Polska uzyskała tytuł Najlepszego Narodowego Zespołu Pokazu.
Działania KOWR docenione
To był dobry rok dla Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Potwierdzają to wyniki badania „Polska wieś i rolnictwo 2023” zrealizowane przez firmę Market Research World. Wskazują one, że zdecydowana większość, bo aż 91% respondentów, którzy w 2023 r. skorzystali z usług Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ocenia jego działalność bardzo dobrze i dobrze. Świadczy to o wysokim poziomie wykonywania swoich zadań na rzecz beneficjentów i interesariuszy przez pracowników KOWR, zarówno stacjonarnie, jak i online. W 2023 r. KOWR został najlepiej oceniony spośród wszystkich instytucji administracji rolnej.
Rolnicy uczestniczący w badaniu wypowiedzieli się również na temat źródeł informacji dotyczących wsparcia rolników i rolnictwa ogółem, do których mają największe zaufanie. Jako jedno z trzech najbardziej zaufanych źródeł informacji wskazali pracowników placówek instytucji zajmujących się rolnictwem, w tym KOWR. Świadczy to o tym, że pomimo dynamicznego rozwoju usług administracji cyfrowej ogólnodostępna bezpośrednia oraz profesjonalna obsługa beneficjentów i interesantów przez pracowników instytucji rolnych jest niezbędna w celu uzyskania najbardziej wiarygodnych i kompetentnych informacji.
#KupujŚwiadomie – KOWR promuje polską żywność
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi działania promocyjne i informacyjne dotyczące produktów rolnych i żywnościowych oraz metod ich produkcji. Głównym celem tych działań jest popularyzacja żywności wysokiej jakości wytwarzanej w ramach systemów jakości oraz oznaczeń, a także zwiększenie jej spożycia. Do tych oznaczeń należą: znak PRODUKT POLSKI, logo produkcji ekologicznej czy unijne oznaczenia: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Unijny system oznaczeń gwarantuje wyjątkową jakość produktu wynikającą ze specyficznych uwarunkowań regionalnych, historii czy też unikatowej tradycji wytwarzania.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa promuje również odpowiedzialne decyzje zakupowe oraz patriotyzm konsumencki. W tym celu prowadzone są kampanie pod hasłem #KupujŚwiadomie. Dzięki takim inicjatywom podnosi się świadomość o wysokiej jakości polskiej żywności. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa uświadamia też społeczeństwo, że nabywając rodzimą żywność, wspiera się gospodarkę narodową. Te pieniądze umożliwiają rozwój gospodarki oraz dają miejsca pracy.
Działania KOWR w ramach kampanii #KupujŚwiadomie są realizowane wielotorowo, poczynając od producentów, a skończywszy na konsumentach. Prowadzenie działań edukacyjnych dla konsumentów ma służyć podniesieniu ich świadomości na temat zrównoważonej konsumpcji oraz związanym z nią stylem życia poprzez m.in. prowadzenie akcji informacyjnych na temat standardów i oznakowania produktów. KOWR zachęca do zwracania uwagi na informacje zawarte na opakowaniach produktów spożywczych. Przekonuje konsumentów, w tym młode pokolenie, że ich wybór ma ogromne znaczenie, i edukujemy w zakresie świadomych decyzji zakupowych.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca producentów do uczestnictwa w systemach jakości żywności, w tym do znakowania produktów spożywczych informacją PRODUKT POLSKI. Ten biało-czerwony znak jest czytelnym przekazem dla konsumentów i potwierdzeniem, że żywność została wyprodukowana z surowców wytworzonych w 100 proc. na terenie Polski, w przypadku produktów nieprzetworzonych. Natomiast produkty przetworzone muszą w swoim składzie zawierać minimum 75 proc. surowców pochodzących od polskich rolników, a maksymalnie 25 proc. mogą stanowić składniki importowane
Tu warto zaznaczyć, że szczególną uwagę KOWR kieruje na edukację młodego pokolenia. To jeden z priorytetów. Działania KOWR w tym obszarze dotyczą m.in. organizacji warsztatów i pokazów kulinarnych, spotkań z ekspertami czy dietetykami. Obecnie realizowany projekt to ponad 30 warsztatów i pokazów kulinarnych oraz spotkań w ośrodkach szkolno-wychowawczych lub w innych miejscach skupiających młodzież znajdującą się w trudnej sytuacji społecznej. Projekt spotyka się z pozytywnym odbiorem ze strony dyrektorów placówek oraz samej młodzieży, która chce w nim uczestniczyć. To duża satysfakcja i bodziec do dalszych aktywności w tym obszarze.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa stara się sprawdzać, czy i w jakim stopniu wzrasta świadomość konsumencka młodych ludzi. W tym celu został przygotowany dedykowany quiz online, w którym wzięło udział prawie 49 tys. osób. Na zlecenie KOWR została przeprowadzona sonda uliczna, w której sprawdzana była wiedza z zakresu produkcji ekologicznej, a także przygotowany został dedykowany odcinek programu edukacyjnego. To pokazało, że wciąż jest potrzeba edukowania społeczeństwa, a zwłaszcza młodego pokolenia.
Warto odnotować organizowany przez KOWR I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie, który odbył się na PGE Narodowym w Warszawie. Swoje wyroby regionalne zaprezentowało ponad 100 wystawców, a w specjalnych strefach odbywały się pokazy kulinarne i degustacje. W ciągu dwóch dni Festiwalu na PGE Narodowym królowała polska żywność wysokiej jakości. Festiwal był prawdziwym świętem dla smakoszy i koneserów rodzimej kuchni oraz polskich produktów prosto od rolników i lokalnych dostawców.
Na szczególną uwagę zasługuje Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Była to już ósma edycja, do której zgłosiła się największa w historii konkursu liczba Kół Gospodyń Wiejskich – aż 3.528. Konkurs, który ma na celu promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych zakończył się wielkim sukcesem. Po raz pierwszy w regulaminie konkursu znalazł się wymóg, aby przy przygotowaniu potrawy konkursowej wykorzystać przynajmniej jeden produkt regionalny, a w wydarzeniu wzięli udział lokalni producenci polskiej żywności wysokiej jakości.
Obecnie w całej Polsce odbywają się Jarmarki Bożonarodzeniowe #KupujŚwiadomie. Jarmarki świąteczne na stałe wpisały się w tradycję wielu miast Polski. Na Jarmarkach nasi wystawcy prezentują tradycyjne specjały kuchni polskiej, wyjątkowe wyroby regionalne, produkty certyfikowane w ramach systemów jakości i z oznaczeniami, w tym ze znakiem PRODUKT POLSKI. Harmonogram jarmarków oraz informacje o wystawcach na stoiskach #KupujŚwiadomie są dostępne na stronie www.kupujswiadomie.gov.pl
źródło: KOWR
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|