KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Czas na tradycyjne pączki! Idealne na tłusty czwartek

Opublikowano 03.02.2018 r.
Tłusty czwartek tuż, tuż… Tego dnia zwykle zapominamy o dietach i nie odmawiamy sobie skosztowania chociaż jednego pączka. Gwarantujemy, że te zrobione własnoręcznie będą smakowały jeszcze lepiej, dlatego polecamy znakomity przepis na puszyste, domowe pączki, według tradycyjnej receptury. 

Dlaczego w tłusty czwartek jemy pączki?

Tłusty czwartek rozpoczyna tydzień, który kończy karnawał. To ostatni czwartek przed Środą Popielcową, po której następuje okres Wielkiego Postu. Świętujemy ten dzień poprzez jedzenie pysznych słodkości - głównie pączków i karnawałowych faworków. Data tłustego czwartku jest ruchoma, zawsze zależy od tego, kiedy przypada Wielkanoc. 

W Polsce zwyczaj smażenia pączków pojawił się w XVI wieku. Te tradycyjne, to smażone na głębokim tłuszczu z różanym nadzieniem. 

Zwyczaj mówi, że w tłusty czwartek każdy powinien skosztować przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście na cały rok. 

Przypominamy również staropolskie przysłowie na ten dzień;

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

Zatem do dzieła – przepis na pączki doskonałe poniżej!

Tradycyjne pączki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej, 
  • 10 żółtek,
  • pół szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • pół kostki masła,
  • 10 dag drożdży,
  • pół litra mleka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 ml spirytusu,
  • łyżka oleju,
  • 400 g konfitury,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji.

Wykonanie:

Na początku przystępujemy do zrobienia rozczynu – drożdże wkruszamy do miski i zalewamy delikatnie podgrzanym mlekiem (pół szklanki mleka). Dodajemy 1 łyżkę cukru, 5 łyżek mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. 

Następnie ucieramy żółtka z resztą cukru, cukrem waniliowym i odrobiną soli, na koniec dodajemy pozostałą część mleka (również delikatnie podgrzane).

Kiedy rozczyn wyrośnie, dokładamy utartą masę z żółtek, spirytus, masło, olej i resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką. Formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, łyżką nabieramy ciasto i w dłoniach formujemy pączki. Układamy je na stolnicy, podsypanej mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. 

Pączki smażymy na gorącym oleju z obu stron. 

Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

 

Smakują wybornie, dlatego ostrzegamy - jedzenie na jednym się nie skończy! :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO