Czas na tradycyjne pączki! Idealne na tłusty czwartek
Dlaczego w tłusty czwartek jemy pączki?
Tłusty czwartek rozpoczyna tydzień, który kończy karnawał. To ostatni czwartek przed Środą Popielcową, po której następuje okres Wielkiego Postu. Świętujemy ten dzień poprzez jedzenie pysznych słodkości - głównie pączków i karnawałowych faworków. Data tłustego czwartku jest ruchoma, zawsze zależy od tego, kiedy przypada Wielkanoc.
W Polsce zwyczaj smażenia pączków pojawił się w XVI wieku. Te tradycyjne, to smażone na głębokim tłuszczu z różanym nadzieniem.
Zwyczaj mówi, że w tłusty czwartek każdy powinien skosztować przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście na cały rok.
Przypominamy również staropolskie przysłowie na ten dzień;
Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
Zatem do dzieła – przepis na pączki doskonałe poniżej!
Tradycyjne pączki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 10 żółtek,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli,
- pół kostki masła,
- 10 dag drożdży,
- pół litra mleka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 50 ml spirytusu,
- łyżka oleju,
- 400 g konfitury,
- cukier puder lub lukier do dekoracji.
Wykonanie:
Na początku przystępujemy do zrobienia rozczynu – drożdże wkruszamy do miski i zalewamy delikatnie podgrzanym mlekiem (pół szklanki mleka). Dodajemy 1 łyżkę cukru, 5 łyżek mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie ucieramy żółtka z resztą cukru, cukrem waniliowym i odrobiną soli, na koniec dodajemy pozostałą część mleka (również delikatnie podgrzane).
Kiedy rozczyn wyrośnie, dokładamy utartą masę z żółtek, spirytus, masło, olej i resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką. Formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, łyżką nabieramy ciasto i w dłoniach formujemy pączki. Układamy je na stolnicy, podsypanej mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Pączki smażymy na gorącym oleju z obu stron.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smakują wybornie, dlatego ostrzegamy - jedzenie na jednym się nie skończy! :-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|