KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

10 lutego - światowy dzień nasion roślin strączkowych

Opublikowano 10.02.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Prawie każdy dzień roku jest także nietypowym świętem. 10 lutego obchodzony jest światowy dzień suchych nasion roślin strączkowych. Inicjatywa ta powstała w 2016 roku. Pierwsze obchody obyły się 10 lutego 2019 r. Pomysłodawcą święta jest FAO (ang. Food and Agriculture Organization): Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Święto zostało zaaprobowane przez większość organizacji zajmujących się żywieniem i jest okazją do popularyzacji roślin strączkowych.


- Światowy Dzień Roślin Strączkowych jest okazją do podniesienia świadomości na temat wartości odżywczych roślin strączkowych oraz ich wkładu w zrównoważone systemy żywnościowe i ograniczenie głodu na świecie. Nasiona roślin strączkowych mają kluczowe znaczenie w rozwiązywaniu problemów związanych z ubóstwem, bezpieczeństwem żywnościowym, zdrowiem ludzi oraz ochroną gleby i środowiska, przyczyniając się tym samym do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju - czytamy na stronach polskiego rządu.


FAO podkreśla, że rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze i stanowią dobre źródło witamin i minerałów niezbędnych dla dobrego zdrowia. Warto podkreślić, że także:
mają długi okres przydatności do spożycia i pomagają zwiększyć różnorodność diety, ograniczając jednocześnie straty i marnotrawstwo żywności w wielu systemach upraw zwiększają bioróżnorodność rolniczą, odporność na zmianę klimatu i usługi ekosystemowe
wiążą azot atmosferyczny w glebie, przyczyniając się do poprawy różnorodności biologicznej i żyzności glebywłączenie roślin strączkowych do płodozmianu może poprawić efektywność wykorzystania nawozów chemicznych

Fasola, ciecierzyca i groch to najbardziej znane i powszechnie spożywane rodzaje roślin strączkowych, ale istnieje kilka innych odmian z całego świata, a wszystkie przynoszą ogromne korzyści w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, odżywiania, zdrowia, zmiany klimatu i różnorodność biologiczna.

Suche nasiona roślin strączkowych jemy jednak nieczęsto, bo wymagają one stosunkowo długiej obróbki kulinarnej, zanim będzie można je podać. Skoro jednak w tym roku światowy dzień roślin strączkowych przypada w sobotę - może stać się okazją do domowego gotowania ulubionej zupy fasolowej czy grochowej. Bo w przypadku roślin strączkowych nikt nie ma wątpliwości, że są nie tylko smaczne, ale i pożywne.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj