KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przetwory pod lupą inspekcji handlowej

Opublikowano 17.02.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła wyniki kontroli jakości handlowej sezonowych przetworów owocowych i warzywnych takich jak dżemy, konfitury, marmolady, powidła, kompoty, warzywa marynowane i kiszone. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania produktów.

Przetwory skontrolowano w 107 podmiotach - w tym w 89 sklepach i 18 zakładach produkcyjnych. Nieprawidłowości stwierdzono w 14 podmiotach - w tym w 6 zakładach produkcyjnych.

Cech organoleptycznych w skontrolowanych przetworach owocowych i warzywnych nie zakwestionowano na żadnym z etapów kontroli. Stwierdzono natomiast nieprawidłowości dotyczące tak zwanych parametrów fizyko-chemicznych.

- Stwierdzone nieprawidłowości w skontrolowanym asortymencie na etapie detalu to głównie: zaniżona masa netto oraz masa netto produktu po odsączeniu, zawyżona zawartość cukrów w produkcie lub zawyżona zawartość białka – w stosunku do deklaracji producenta, zaniżona zawartość ekstraktu ogólnego w stosunku do wymaganej przepisami - poinformowała inspekcja. - Natomiast nieprawidłowości stwierdzone na etapie produkcji to: zawyżona zawartość cukrów w stosunku do deklaracji producenta czy obecność siarczynów w wyrobie gotowym, przy jednoczesnym braku deklaracji ich obecności na opakowaniu.

W partiach skontrolowanych przetworów na etapie detalu stwierdzano najczęściej następujące nieprawidłowości:  
•    informacja o wartości odżywczej przedstawiona w sposób nieprawidłowy, bez doprecyzowania, czy odnosi się do produktu całego czy bez zalewy,
•    brak informacji o procesie, jakiemu został poddany wyrób, np. sterylizacji,
•    błędne sformułowanie informacji o dacie minimalnej trwałości,
•    przekroczenie daty minimalnej trwałości.

Najczęstsze nieprawidłowości na etapie produkcji to z kolei:
•    niewłaściwe przedstawienie informacji o masie netto,
•    niepełne dane producenta,
•    brak informacji o masie netto po odsączeniu,
•    brak informacji o wartości odżywczej na opakowaniu,
•    brak informacji o procesie, jakiemu został poddany wyrób, np. sterylizacji,
•    błędne określenie kolejności składników w wykazie składników.

Wśród tych ostatnich najciekawszą nieprawidłowością zakwestionowaną przez IJHARS jest ,,bezpodstawne zastosowanie znaku „bez GMO”.
Jakie stąd wnioski płyną dla nas? Najlepsze przetwory to te, które przygotowujemy sami z kupionych lokalnie warzyw i owoców. Oczywiście, jeśli z jakiegoś powodu nie możemy ich zrobić, to na sklepowych półkach na pewno znajdziemy coś dla siebie...
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj