KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Nowe normy niklu w zbożach będą problemem dla polskich rolników

Opublikowano 02.03.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych zwrócił uwagę na fakt, że Komisja Europejska zaproponowała niedawno nowe normy zawartości niklu w ziarnie zbóż. Normy te są niższe od dotychczasowych i wielu rolników może mieć problem, aby ich produkcja spełniała nowe warunki.

PZPRZ uważa, że zmiany zaproponowane w projekcie rozporządzenia KE zmieniającego rozporządzenie 2023/915 mogą negatywnie wpłynąć na rolników produkujących rośliny zbożowe w Polsce. Z tego powodu związek interweniuje w ministerstwie rolnictwa z prośbą o podjęcie działań na szczeblu UE.

- Projekt proponuje kilka nowych maksymalnych poziomów niklu w niektórych artykułach spożywczych. Szczególnie problematyczne są zaproponowane maksymalne poziomy niklu w ziarnie zbóż - 0,5 mg/kg, kukurydzy - 0,60 mg/kg czy owsa - 4,00 mg/kg - poinformowało PZPRZ. 

Związek podkreśla, że przegląd literatury oraz rozmowy z jednostkami badawczymi jasno wskazują, że wiele próbek ziarna zbóż i kukurydzy produkowanych w Polsce jest bardzo blisko limitów zaproponowanych maksymalnych poziomów w projekcie rozporządzenia. 

- Dodatkowo poziom niklu w ziarnie może różnić się między poszczególnymi regionami oraz między kolejnymi latami z powodu warunków klimatycznych. Rolnicy nie mają możliwości zmniejszenia zawartości niklu w produkowanym ziarnie, a obecność tego pierwiastka w dużej mierze zależy od obszaru produkcji. Aktualnie nie są dostępne techniki zmniejszające poziom niklu w ziarnie ani nie ma szybkich metod analiz, które pomogą określić, czy dana próbka przekracza limit, czy nie - zwraca uwagę wiceprzewodniczący związku Marcin Gryn w piśmie do ministerstwa rolnictwa.

Zbożowcy podkreślają przy tym, że że zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów są sprawą najwyższej wagi. 

- Niemniej jednak, biorąc pod uwagę powyższe elementy oraz ograniczony wpływ zdrowotny niklu w omawianych poziomach, wskazujemy, że proponowane maksymalne poziomy dla tych trzech produktów mogą implikować niewspółmierne konsekwencje. Przyjęte zmiany wpłynęłyby nie tylko na producentów zbóż w Polsce, ale także na marnotrawstwo i dostępność żywności w UE oraz bezpieczeństwo żywnościowe w krajach trzecich - dodaje PZPRZ.
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj