SGGW: napar imbirowy zamiast kawy?

Dr inż. Alicja Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka przypomina, że kawa zawiera wiele substancji o charakterze prozdrowotnym, takich jak m.in. związki bioaktywne: polifenole. Liczne badania naukowe potwierdziły związek między spożywaniem kawy bogatej w związki polifenolowe a mniejszą zachorowalnością na niektóre schorzenia. Okazuje się, że picie kawy może chronić przed uszkodzeniem wątroby i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka tego narządu. Inne badania wykazały, że u osób pijących od jednej do pięciu filiżanek kawy dziennie ryzyko wystąpienia udaru spada o 25%. Picie 3-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji i cukrzycy typu II, a spożywanie 6 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona nawet o 63%.
- To jednak tylko jedna strona medalu. Już od lat 60. wiadomo, że kawa zawiera także substancje mniej pożądane, które negatywnie działają na organizm człowieka. Substancje zawarte w kawie to m.in. kofeina, która wykazuje działanie pobudzające. Dodatkowo, pomimo swojego dobroczynnego działania, kawy nie powinny spożywać – szczególnie na czczo – osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy - dodaje pani doktor.
Imbir takich wątpliwości nie pozostawia. Badaczka poinformowała, że stosowanie imbiru zalecane jest w przypadku zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego, zatruć pokarmowych, a także zapaleń żołądka czy jelit. Badania naukowe wykazały, że napar z imbiru stosowany przy przeziębieniu dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i antywirusowym znacznie złagodzi przebieg choroby. Ponadto herbatki z jego dodatkiem mają działanie rozgrzewające, dlatego są idealnym rozwiązaniem na zimowe przemarznięcie.
Dr inż. Alicja Ponder proponuje więc napar imbirowy.
Składniki: korzeń imbiru, cytryna, miód
Przygotowanie: W szklance umieścić plastry imbiru i zalać je wrzątkiem. Po ostygnięciu dodać łyżeczkę miodu i dwie łyżeczki soku z cytryny. Dokładnie wymieszać i wypić, gdy mikstura jest jeszcze ciepła.
A może... kawa z imbirem?
- Imbir, podobnie jak cynamon, nie jest już tylko składnikiem wypieków. Razem z kawą może tworzyć połączenie idealne – z kilku względów. Kawa z imbirem uznawana jest za środek przyśpieszający przemianę materii i wspierający spalanie tkanki tłuszczowej. To połączenie wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, w związku z czym zalecane jest w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Kawa z dodatkiem imbiru działa również przeciwmigrenowo, poprawia ukrwienie mózgu, wspomagając pamięć, koncentrację i ogólne zdolności umysłowe - wyjaśnia dr inż. Alicja Ponder. - Espresso lub klasyczna czarna kawa ze szczyptą suszonego imbiru może skierować umysł na właściwe tory! Kofeina zawarta w kawie pobudzi organizm, wpłynie pozytywnie na koncentrację, a sama przyprawa, jaką jest imbir, wspomoże pracę mózgu, poprawiając sprawność umysłową.
źródło: SGGW
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|