KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Barwnik naturalny czy sztuczny? - nie tylko do pisanek

Opublikowano 29.03.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Wielkanoc to czas, gdy dekorujemy nasze otoczenie w wiosennych kolorach, malujemy jajka, wielkanocne baby polewamy białym i kolorowym lukrem. Wszyscy wiemy, że tam gdzie można warto używać naturalnych barwników, jednak czasem korzystamy także z syntetycznych kolorów. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?

Wszyscy wiemy, że jaja wielkanocne najlepiej barwią się w łuskach cebuli, zarówno tej ,,zwykłej'' jak i czerwonej czy w wodzie gotowanej z dodatkiem czerwonego buraczka. Każda gospodyni ma swoje sposoby, by pisanki i kraszanki były właśnie u niej najpiękniejsze. Często jednak barwiąc jaja wspólnie z najmłodszymi chcemy by miały naprawdę wyjątkowe kolory - i wtedy sięgamy po gotowe farbki.
Na co zwracać uwagę? - tu z pomocą przychodzą niezawodni badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.


- Po przyjrzeniu się ich etykietom można zauważyć głównie różne oznaczenia zaczynające się od litery E. Pod tymi symbolami mogą kryć się zarówno środki pochodzenia naturalnego, jak i syntetyczne związki chemiczne - podpowiada mgr Małgorzata Chobot ze Szkoły Doktorskiej SGGW. - Wszystkie te substancje zostały dopuszczone do stosowania w żywności i ustalono dla nich normy bezpiecznego dziennego spożycia. Są obecne w różnych produktach spożywczych, takich jak słodycze, ciastka, płatki śniadaniowe, wędliny, sosy, napoje, lody, jogurty i napoje mleczne. Stanowią one jedynie czynnik estetyczny w żywności, nadając produktom atrakcyjniejszy wygląd i zwiększając akceptację konsumentów, jednak nie mają ani smaku, ani żadnych korzyści zdrowotnych.


W  chemicznych preparatach do barwienia jajek często stosuje się następujące substancje:

  • E102 Tartrazyna: cytrynowożółty barwnik syntetyczny,
  • E110 Żółcień pomarańczowa FCF: pomarańczowy barwnik syntetyczny,
  • E122 Azorubina: czerwono-brązowy barwnik syntetyczny,
  • E124 Czerwień koszenilowa A: Naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus,
  • E133 Błękit brylantowy FCF: niebieski barwnik syntetyczny. 

Najlepsze są barwniki naturalne. Pani Małgorzata podpowiada kilka mniej znanych pomysłów na barwienie jaj - i nie tylko jaj.


- Barwy będą się różnić w zależności od koloru skorupki jajka, sposobu prowadzenia procesu barwienia i rodzaju składnika barwiącego: w łupinach cebuli (kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego), w burakach (kolor różowy), w naparze z hibiskusa (kolor lawendowy), w kurkumie (kolor żółty), w wywarze z czerwonej kapusty (kolor niebieski), w kurkumie z czerwoną kapustą (kolor zielony). Przygotowane w ten sposób wielkanocne jajka mogą mieć nieco mniej nasycone barwy, a czasem nawet niespodziewane, co może być również elementem rodzinnej zabawy - dodaje badaczka z SGGW.


My, jak zawsze zachęcamy do rodzinnego spędzania świąt i wspólnej zabawy przy przygotowywaniu świątecznych potraw. Wtedy wielkanocne baby, jaja i mięsa będą smakowały wszystkim domownikom.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO