Barwnik naturalny czy sztuczny? - nie tylko do pisanek

Wszyscy wiemy, że jaja wielkanocne najlepiej barwią się w łuskach cebuli, zarówno tej ,,zwykłej'' jak i czerwonej czy w wodzie gotowanej z dodatkiem czerwonego buraczka. Każda gospodyni ma swoje sposoby, by pisanki i kraszanki były właśnie u niej najpiękniejsze. Często jednak barwiąc jaja wspólnie z najmłodszymi chcemy by miały naprawdę wyjątkowe kolory - i wtedy sięgamy po gotowe farbki.
Na co zwracać uwagę? - tu z pomocą przychodzą niezawodni badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
- Po przyjrzeniu się ich etykietom można zauważyć głównie różne oznaczenia zaczynające się od litery E. Pod tymi symbolami mogą kryć się zarówno środki pochodzenia naturalnego, jak i syntetyczne związki chemiczne - podpowiada mgr Małgorzata Chobot ze Szkoły Doktorskiej SGGW. - Wszystkie te substancje zostały dopuszczone do stosowania w żywności i ustalono dla nich normy bezpiecznego dziennego spożycia. Są obecne w różnych produktach spożywczych, takich jak słodycze, ciastka, płatki śniadaniowe, wędliny, sosy, napoje, lody, jogurty i napoje mleczne. Stanowią one jedynie czynnik estetyczny w żywności, nadając produktom atrakcyjniejszy wygląd i zwiększając akceptację konsumentów, jednak nie mają ani smaku, ani żadnych korzyści zdrowotnych.
W chemicznych preparatach do barwienia jajek często stosuje się następujące substancje:
- E102 Tartrazyna: cytrynowożółty barwnik syntetyczny,
- E110 Żółcień pomarańczowa FCF: pomarańczowy barwnik syntetyczny,
- E122 Azorubina: czerwono-brązowy barwnik syntetyczny,
- E124 Czerwień koszenilowa A: Naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus,
- E133 Błękit brylantowy FCF: niebieski barwnik syntetyczny.
Najlepsze są barwniki naturalne. Pani Małgorzata podpowiada kilka mniej znanych pomysłów na barwienie jaj - i nie tylko jaj.
- Barwy będą się różnić w zależności od koloru skorupki jajka, sposobu prowadzenia procesu barwienia i rodzaju składnika barwiącego: w łupinach cebuli (kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego), w burakach (kolor różowy), w naparze z hibiskusa (kolor lawendowy), w kurkumie (kolor żółty), w wywarze z czerwonej kapusty (kolor niebieski), w kurkumie z czerwoną kapustą (kolor zielony). Przygotowane w ten sposób wielkanocne jajka mogą mieć nieco mniej nasycone barwy, a czasem nawet niespodziewane, co może być również elementem rodzinnej zabawy - dodaje badaczka z SGGW.
My, jak zawsze zachęcamy do rodzinnego spędzania świąt i wspólnej zabawy przy przygotowywaniu świątecznych potraw. Wtedy wielkanocne baby, jaja i mięsa będą smakowały wszystkim domownikom.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|