Mood food dla ciała i ducha
Mood food
Ponadto zakłada ona, że pewne składniki odżywcze zawarte w pokarmach mogą oddziaływać na produkcję neuroprzekaźników i hormonów mózgowych, które regulują nasz nastrój, poziom stresu i energii. Przykładowe menu obejmuje produkty zawierające duże ilości witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów oraz polifenoli, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
W praktyce oznacza to wybieranie bogatej w składniki odżywcze żywności, takiej jak:
• ryby zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3, jak np.: łosoś, makrela, śledź czy tuńczyk
• orzechy (np. włoskie) i nasiona: migdały, siemię lniane, które są źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika
• warzywa liściaste, takie jak: szpinak – zawierają one dużo kwasu foliowego, który może pomóc w regulacji nastroju
• owoce i jagody, zwłaszcza te z dużą zawartością witaminy C, czyli: pomarańcze, kiwi, jagody czy truskawki, działające jak naturalne antyoksydanty
• produkty mleczne, np. jogurty naturalne czy kefir, które dostarczają białka oraz probiotyków korzystnych dla zdrowia jelit i mózgu
• jajka bogate w białko i aminokwasy, w tym tryptofan, który jest prekursorem serotoniny
• zielone herbaty i zioła o działaniu uspokajającym i antyoksydacyjnym
• ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao, która może poprawić nastrój dzięki polifenolom i przeciwutleniaczom.
Warto zadbać o zrównoważoną dietę, unikając nadmiaru produktów w wysokim stopniu przetworzonych, zawierających dużo sztucznych dodatków i konserwantów, a także słodyczy, cukrów prostych oraz tłuszczów trans i fast foodów. Prowadzą one do spadku energii i pogorszenia nastroju. Na zakazaną listę wpisują się również napoje z wysoką zawartością kofeiny, które doprowadzają do zaburzeń snu, zwiększonego poziomu stresu oraz zmęczenia psychicznego. Do tego spisu dołączyć należy również alkohol, który narusza równowagę neuroprzekaźników w mózgu. Tylko regularne spożywanie różnorodnych świeżych i nieprzetworzonych produktów pozytywnie wpłynie na samopoczucie fizyczne i dobry humor.
W diecie mood food należy przestrzegać kilku prostych zasad, takich jak:
1) regularne spożywanie posiłków – dzięki temu utrzymany zostaje stały poziom energii, a tym samym zapobiega się nagłym spadkom cukru we krwi
2) wprowadzanie różnorodnego i zrównoważonego menu – powinno ono zawierać duże ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz zdrowych tłuszczów
3) picie odpowiedniej ilości płynów – pamiętać trzeba o odpowiednim nawodnieniu, uzyskamy je, spożywając odpowiednią ilość wody i unikając nadmiernego spożycia napojów zawierających kofeinę i cukry.
Trend dietetyczny mood food staje się coraz bardziej popularny, szczególnie wśród osób zainteresowanych zdrowym stylem życia i holistycznym podejściem do zdrowia.
Zachęca do zrozumienia roli poszczególnych składników odżywczych w regulacji nastroju i emocji, co pomaga w podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych. Ważne jest jednak indywidualne monitorowanie własnych reakcji na różne rodzaje żywności i dostosowywanie diety w zależności od osobistych potrzeb i preferencji.
Agnieszka Rużycka
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|