KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Mood food dla ciała i ducha

Opublikowano 15.05.2024 r.
Mood Food polega na świadomym wyborze żywności, której zawartość może poprawiać nasze samopoczucie. Idea ta opiera się na zrozumieniu, że dieta ma znaczący wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, lecz także psychiczne.

Mood food

Ponadto zakłada ona, że pewne składniki odżywcze zawarte w pokarmach mogą oddziaływać na produkcję neuroprzekaźników i hormonów mózgowych, które regulują nasz nastrój, poziom stresu i energii. Przykładowe menu obejmuje produkty zawierające duże ilości witamin,  minerałów, kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów oraz polifenoli, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

W praktyce oznacza to wybieranie bogatej w składniki odżywcze żywności, takiej jak:

• ryby zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3, jak np.: łosoś, makrela, śledź czy tuńczyk
• orzechy (np. włoskie) i nasiona: migdały, siemię lniane, które są źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika
• warzywa liściaste, takie jak: szpinak – zawierają one dużo kwasu foliowego, który może pomóc w regulacji nastroju

• owoce i jagody, zwłaszcza te z dużą zawartością witaminy C, czyli: pomarańcze, kiwi, jagody czy truskawki, działające jak naturalne antyoksydanty

• produkty mleczne, np. jogurty naturalne czy kefir, które dostarczają białka oraz probiotyków korzystnych dla zdrowia jelit i mózgu

• jajka bogate w białko i aminokwasy, w tym tryptofan, który jest prekursorem serotoniny

• zielone herbaty i zioła o działaniu uspokajającym i antyoksydacyjnym

• ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao, która może poprawić nastrój dzięki polifenolom i przeciwutleniaczom.

Warto zadbać o zrównoważoną dietę, unikając nadmiaru produktów w wysokim stopniu przetworzonych, zawierających dużo sztucznych dodatków i konserwantów, a także słodyczy, cukrów prostych oraz tłuszczów trans i fast foodów. Prowadzą one do spadku energii i pogorszenia nastroju. Na zakazaną listę wpisują się również napoje z wysoką zawartością kofeiny, które doprowadzają do zaburzeń snu, zwiększonego poziomu stresu oraz zmęczenia psychicznego. Do tego spisu dołączyć należy również alkohol, który narusza równowagę neuroprzekaźników w mózgu. Tylko regularne spożywanie różnorodnych świeżych i nieprzetworzonych produktów pozytywnie wpłynie na samopoczucie fizyczne i dobry humor.

W diecie mood food należy przestrzegać kilku prostych zasad, takich jak:

1) regularne spożywanie posiłków – dzięki temu utrzymany zostaje stały poziom energii, a tym samym zapobiega się nagłym spadkom cukru we krwi
2) wprowadzanie różnorodnego i zrównoważonego menu – powinno ono zawierać duże ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz zdrowych tłuszczów

3) picie odpowiedniej ilości płynów – pamiętać trzeba o odpowiednim nawodnieniu, uzyskamy je, spożywając odpowiednią ilość wody i unikając nadmiernego spożycia napojów zawierających kofeinę i cukry.

Trend dietetyczny mood food staje się coraz bardziej popularny, szczególnie wśród osób zainteresowanych zdrowym stylem życia i holistycznym podejściem do zdrowia.

Zachęca do zrozumienia roli poszczególnych składników odżywczych w regulacji nastroju i emocji, co pomaga w podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych. Ważne jest jednak indywidualne monitorowanie własnych reakcji na różne rodzaje żywności i dostosowywanie diety w zależności od osobistych potrzeb i preferencji.

 

 
Agnieszka Rużycka
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
POWIĄZANE TEMATY:mood food
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO