Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Poznaj jego niesamowite zastosowanie!

Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy zawiera m.in. potas, sód, krzem, magnez, fluor, żelazo, miedź, fosfor, siarkę oraz cenne witaminy: A, B, C, E, P. Poza tym posiada beta-karoten, kwas mlekowy, octowy i cytrynowy. To cenne dla naszego organizmu składniki!
Dzięki wspomnianym składnikom ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie:
- Ocet jabłkowy działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.
- Ocet jabłkowy wydłuża żywotność produktów spożywczych. Jeśli opłuczemy nim owoce lub warzywa w 4% roztworze, to dłużej zachowają one świeżość.
- Ocet jabłkowy można pić, ale dopiero po rozcieńczeniu (1-3 łyżeczki octu na szklankę wody). Doskonale sprawdzi się w połączeniu z oliwą z oliwek jako składnik sosów do sałatek.
- Ocet jabłkowy można stosować do płukania gardła. Aby zrobić płukankę, potrzebujemy 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki miodu, sok z połówki cytryny i zalewamy szklankę wodą. Kiedy boli gardło, płuczemy do 4 razy dziennie.
- Ocet jabłkowy będzie pomocny podczas odchudzania, stymuluje trawienie, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
- Ocet jabłkowy zmniejsza również stężenie glukozy we krwi.
- Kiedy mamy skórę tłustą lub trądzik, można niewielką ilością octu jabłkowego przemywać twarz. Wacik moczymy w mieszaninie wody i octu jabłkowego (w proporcji 3:1).
- 1 łyżkę octu jabłkowego połącz ze szklanką wody i przepłucz włosy po myciu. Płukanka nada im piękny połysk.
- Ocet jabłkowy ukoi także obolałe mięśnie. Można nacierać je rozpuszczonym w wodzie octem.
- Ocet jabłkowy będzie pomocny, kiedy chcesz bez chemicznych preparatów wysprzątać dom, dolej octu jabłkowego do wody i umyj zabrudzone powierzchnie.
- Podczas prania jeansów możesz dodać do ich płukania około 100 ml octu jabłkowego. Dzieki temu kolor spodni na długo będzie intensywny.
Przepis na domowy ocet jabłkowy:
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 2 l wody,
- 8 łyżek cukru.
Wykonanie:
Wodę gotujemy z cukrem i studzimy. Jabłka myjemy i kroimy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne. Następnie układamy je w dużym słoiku. Zalewamy ostudzoną wodą z cukrem. Nakładamy na słoik talerzyk i obciążamy go np. innym małym słoikiem wypełnionym wodą (można dodatkowo nałożyć gazę na słoik). Słoik odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce na około 4 tygodnie. Codziennie mieszamy jabłka drewnianą łyżką. Ocet w czasie fermentacji będzie się pienił. Kiedy piana zniknie, znaczy, że jest gotowy. Ocet odcedzamy i przelewamy do wyparzonych butelek.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|