KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Szarlotka z kratką na kruchym cieście

Opublikowano 13.02.2018 r.
Polecamy tradycyjny przepis na szarlotkę z kratką, na delikatnym, kruchym cieście z jabłkami pachnącymi cynamonem. Nie tylko pięknie wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • ¾ kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 2 kg jabłek,
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy, dodajemy rozdrobnione masło i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. 

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka (zasypujemy cukrem, jeśli są kwaśne). Chwilę podprażamy, wsypujemy cynamon. 

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Większą część cienko wałkujemy i układamy na dno i boki tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakładamy jabłka.

Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wycinamy paski. Układamy kratkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 45 minut. 

Szarlotka idealnie smakuje na ciepło i na zimno! Można podawać ją z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj